Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hétvégi hírdesszert – szurikátákkal

Hétvégi hírdesszert – szurikátákkal
Iván Katalin

Ahogy megígértük, ezen a hétvégén is kedveskedünk néhány érdekességgel olvasóinknak. A különlegességek Iván Katalin, a Kuriózumok könyve szerzőjének gyűjteményéből származnak. (A nyitó kép forrása: https://fineartamerica.com/featured/a-group-of-meerkats-standing-guard-mattias-klum.html)

A szurikátacsapat tagjai általában egytől egyig rokonságban állnak egymással, szaporodni azonban többnyire csak a rangsorban első helyet elfoglaló párnak van joga. A kicsiket olyan nőstények is szoptatják, amelyeknek sohasem volt saját kölykük, és az egész csapat neveli, gondozza, védelmezi és tanítja őket. Megmutatják nekik például, hogyan kell a skorpiót úgy megfogni, hogy az ne tudja védekezésképpen használni veszedelmes méregtövisét.

Nem minden jégkrém édes és zsongító. Egy glasgow-i kávézó különlegessége a méregerős fagyi. Annyira csípős, hogy 18 éven aluliak meg sem rendelhetik, és mielőtt megkóstolnák, a felnőtteknek is alá kell írniuk egy nyilatkozatot, amelyben tudomásul veszik, hogy a „nyalánkság” sérülést, betegséget, esetleg halált is okozhat. Bár mindez nyilván elsősorban reklámfogás, a cukrászcsalád gondosan őrzi a világ legerősebb fagylaltja, az Ördög Lehelete – Respiro del Diavolo – elkészítésének titkát. A kreáció annak köszönheti pusztító voltát, hogy receptjének elmaradhatatlan eleme a világ legerősebb paprikája, a carolina reaper, amely négy éve jutott be a Guinness Rekordok könyvébe. (A kép forrása: http://www.gamaclinic.es/es/sindrome-de-la-boca-ardiente-(sba)/ficha-del-blog/10)

 

Az aquincumi katonai amfiteátrum fontos szerepet töltött be az ókori város (a mai Óbuda) életében, hiszen nemcsak előadásokat tartottak benne, hanem sokszor itt gyakorlatozott a hadsereg is. Ezért a küzdőtere különösen nagy. Annyira, hogy 89-szer 66 méteres méretével fölülmúlja a legendás római Colosseumét is, amelynek csak 86-szor 54 méteres a porondja. A görög amfiteátrum szó lefordítva nagyjából azt jelenti, hogy „kétoldalt színház”. Mi magyarázhatja a furcsa szóalkotást? Az, hogy az ellipszis alakú építmények, amelyeknek minden oldalán nézők ültek, valóban úgy festenek, mint két, félkör alaprajzú görög színház összeillesztve. (A kép forrása: https://www.elmenyterkep.hu/obuda-amfiteatrum.html)