Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 6. Az év 127. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739409. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kép-regény-történet – zárásként nagyszabású bemutató

Kép-regény-történet – zárásként nagyszabású bemutató
(Tudósítónktól)

Július 26-án zárul az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Képregény-szövetség közös kiállítása. Az ünnepélyes eseményen bemutatják a kiállítás katalógusát, valamint lehetőség nyílik a tárlat megtekintésére szakértő vezetésével. A kiadványt Dunai Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék oktatója és a kiállítás kurátorai mutatják be.
Vannak, akiknek a képregény a szuperhősökkel egyenértékű, másoknak kedves gyermekkori emlékeket idéz fel, és vannak, akik sosem olvastak képregényt – fogalmaztak a Kép-Regény-Történet: A kilencedik művészet ikonjai Magyarországon című kiállítás kurátorai – Patonai Anikó Ágnes, Szép Eszter és Szűts-Novák Rita – a tárlatról készült katalógusban. Az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Képregény-szövetség közös kiállításáról készült kötetben a magyarországi képregénytörténet két meghatározó időszaka áll az előtérben: az 1957–75 közötti adaptációs képregények ideje és a kortárs képregények.

Ahogy a kiadványban olvasható, a katalógus képanyaga hűen tükrözi a szemléletbéli változást, amely a képregények megítélésében zajlott a múlt évtizedekben. Az említett korszakok eltérő képregény-eszméjének reprezentálásán túl a katalógus kitekint a magyarországi képregény kezdeteire, valamint az adaptációs képregény-hagyomány tovább élésére. A kötet a képregény-történeti ritkaságok mellett több mint harminc kortárs magyar művész munkáját mutatja be.

Az esemény július 26-án délután négy órakor kezdődik az Országos Széchényi Könyvtár, Budapest, Budavári palota, „F” épületének 516. termében. (Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános Udvar felől.)