Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

EU–Kína csúcstalálkozó Pekingben

EU–Kína csúcstalálkozó Pekingben
Infovilág

Ma Pekingben megtartották a 20. EU–Kína-csúcstalálkozót, melyen részt vett Li Ko-csiang, a Kínai Népköztársaság Államtanácsának elnöke, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, valamint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. A megbeszéléseken jelen volt továbbá Jyrki Katainen, a Bizottság alelnöke, Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos és Violeta Bulc közlekedéspolitikáért felelős biztos. Juncker elnök és Li Ko-csiang miniszterelnök közösen részt vett az EU–Kína üzleti kerekasztal megbeszélésein is.
 
A csúcstalálkozó abból a célból jött létre, hogy a felek elmélyítsék az EU és Kína közötti stratégiai kapcsolatokat, és megvitassák a globális kihívásokat. Az EU és Kína kötelezettséget vállalt arra, hogy előmozdítják a békét, a biztonságot és a fenntartható fejlődést, és támogatják a szabályalapú, nyitott és méltányos multilaterális kereskedelmi rendszer kiépítését.
 
A felek közös nyilatkozatot fogadtak el, melynek mellékletében az éghajlatváltozással és a tiszta energiával kapcsolatos álláspontjukat fogalmazzák meg. Ezenfelül több konkrét célkitűzésről szóló megállapodást is aláírtak, többek között a kibocsátáskereskedelem, az óceánok, a beruházások, a szellemi tulajdon, a vámok és a körkörös gazdaság témájában.

A Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok szabálykövetésre szólítják fel az Airbnb-t

Az Európai Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok felszólítják az Airbnb-t, hogy feltételeit hozza összhangba az uniós fogyasztóvédelmi szabályokkal, és átláthatóan tüntesse fel az árakat. Az európai fogyasztóvédelmi együttműködési hálózat a norvég fogyasztóvédelmi hatóság (Forbrukertilsynet) koordinálásával 2018. júniusban közös értékelést végzett az Airbnb üzleti gyakorlatáról. Az értékelés elvégzésére a Bizottság segítségével került sor.
 
Az Airbnb-nek a többi között módosítania kell az árinformációk bemutatásának módját, hogy a fogyasztó már a weboldalon végzett kezdeti kereséskor tájékoztatást kapjon a teljes, azaz minden vonatkozó kötelező költséget és díjat tartalmazó árról. Azt is egyértelműen fel kell tüntetni, hogy magán- vagy hivatásos vendéglátó tette-e az ajánlatot, mivel esetükben eltérő fogyasztóvédelmi szabályok vannak érvényben. Ezenfelül az Airbnb-nek számos ponton összhangba kell hoznia szolgáltatási feltételeit az európai fogyasztóvédelmi joggal.
 
Az Airbnb-nek augusztus végéig részletes megoldásokat kell javasolnia arra vonatkozóan, miként hozza összhangba magatartását az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályokkal. A Bizottság és a fogyasztóvédelmi hatóságok szükség esetén szeptemberben találkoznak az Airbnb-vel a fennmaradó aggályok eloszlatása érdekében. Ha a vállalat javaslatai nem tekinthetők kielégítőnek, a fogyasztóvédelmi hatóságok úgy dönthetnek, hogy jogérvényesítési intézkedésekhez folyamodnak.