Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A halk hangok mestere Budapestre látogat

A halk hangok mestere Budapestre látogat
Elek Lenke

Vannak operaénekesek és vannak sztárok. Sőt, legendák… A három tenor ilyen volt – a múlt idő oka, hogy egyikük, Luciano Pavarotti már nem lehet velünk – de a másik kettő, Plácido Domingo és José Carreras ilyen ma is. A három tenor: Plácido Domingo, José Carreras és Luciano Pavarotti egy éppen 28 évvel ezelőtti fellépésen. (Kép: BR Klassik)

Mi kell ahhoz, hogy egy operaénekes karizmatikus legyen? Olyan személyiség, aki elbűvöli azokat is, akik egyébként nem e műfaj rajongói. Igen, ez az alap. Azon kívül persze még oly sok más. Nehéz ezt szétszálazni, megfejteni.

Számomra ilyen legenda volt például Dmitrij Hvorosztovszkij, az operaszínpadok orosz atyaistene, aki sajnálatosan fiatalon, mindössze 55 évesen hagyott itt bennünket tavaly ősszel, és ilyen Carreras is.

A világ egyik leghíresebb tenorja, Carreras tavaly bejelentette, hogy nem turnézik többet. Mint a napokban megtudtuk, José Carreras az idén decemberben mégis fellép a Papp László Budapest Sportarénában, egy kivételes gálakoncerten. Nemrég pályafutása legfontosabb helyszínein – a londoni Albert Halltól Montevideóig – adott búcsúkoncerteket, és kijelentette, hogy ezután bezárja a szekrénybe a turnéruháját.

A 71 éves világhírű operaénekes tehát csak a turnézástól búcsúzott el, a színpadtól, szerencsére, nem. Egyéni koncerteket még vállal, ilyen lesz a december 19-i, amikor a pesti sportarénában kápráztatja el közönségét a hangjával. (Kép: France Musique)

José Carreras a leghíresebb karmesterekkel dolgozott együtt. Évtizedek óta történelmet ír, a színpad nagy pillanatainak mestere, imád szenvedélyesen, érzelmesen énekelni. Ő „a halk hangok sztárja”, minden idők egyik legnagyobb Don Joséja és nem utolsó sorban a Három Tenor egyike. Koncertjein sikert sikerre halmoz, csordultig telnek meg a termek, vastapstól hangosak a nézőterek. Repertoárja több mint 60 operát tartalmaz. A legkiemelkedőbbek: Andrea Chenier, La Bohème, Tosca, Werther, Don Carlo, Carmen, La Forza del Destino, I Pagliacci, L’Elisir d’Amore és az Un Ballo in Maschera.


A katalán csodatenor egy exkluzív gálakoncerttel kedveskedik a magyar rajongóknak, amelyen fellép Polina Pasztircsák szopránénekesnő is, ő ma már majdnem akkora sztár, mint Anna Netrebko. Ács János vezényel majd, aki oly sokszor dirigálta már a három tenort.