Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nemes célért csobbantak az európaiak

Nemes célért csobbantak az európaiak
(Tudósítónktól)

Európa-szerte több mint 160 „nagy ugrás” esemény zajlott tegnap 18 ország részvételével. Hazánk polgárai kilenc helyszínen ugrottak vízbe. Budapesten kavicsfestéssel és -dobással ünnepelték éltető vizeinket. A WWF szerint ez egyértelmű jelzés a döntéshozóknak: folyóink és tavaink jövője mindannyiunknak fontos, az EU tagállamainak is komolyan kell védeniük az élővizeket a jelen és a jövő nemzedékeinek szolgálatatában.

A „Nagy ugrás”-t először 2005-ben szervezték meg, azóta 34 ország vett benne részt az évek során. Magyarországon 2008-ban ugrottak először, a WWF (Természetvédelmi Világalap) Magyarország azóta is számos eseményt szervezett az ország számos pontján. Az idén 13 közösség nevezett 12 helyszínről. A központi eseményt Gödön tartották, ahol a Boldogságcseppek Alapítvány és a Gödi Anyák Angyalai lelkes csapata egész délutános színes programot szervezett. Délután három órakor mintegy négyszázan ugrottak a Dunába, a csobbanást Suba Róbert ezüstérmes paralimpikon vezényelte kajakból.

„Az ugrásban részt vevők ezúttal egy hosszú kék szalaggal a kezükben csobbantak, amely a Dunát jelképezi. A sorfal a felsőgödi strand szinte teljes hosszát elfoglalta – mondta el Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. – Az ugrás után a szívvel megfestett kavicsokat dobtunk a vízbe, kifejezvén a Duna iránti szeretetünket.”

Kecskeméten az eső elmosta az ugrást, Körösnagyharsányban is az eső volt a gyorsabb, és az áztatta el az összegyűlteket. Madocsán, Herenden, Szigetmonostoron, Patakon,  Sajóörösön, Vácott, Szigetújfalun és Zebegényben azonban százak ugrottak. Budapesten a PlantTogether mozgalom szervezett kavicsfestést, majd a kavicsokat a Kopaszi-gátnál vízbe dobták.

A Nagy Ugrás arra hívja fel a figyelmet, hogy figyelnünk kell édesvíz-készleteinkre. Evégett 2000-ben az EU tagállamai egy lelkesítő szabályozás, a „víz-keretirányelv” mellett kötelezték el magukat. Csakhogy a múlt 18 évben elhanyagolták a  megvalósítását. „A «nagy ugrással» a polgárok már kiálltak vizeink mellett, most a döntéshozókon a sor” – hangoztatta Antal Alexa, a magyar WWF tisztségviselője.

A «nagy ugrás» központi eseményén készített videó itt látható; tessék kattintani!