Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Izraeli hírszerző cég szerezte meg a győzelmet Orbánéknak a választásokon?

Izraeli hírszerző cég szerezte meg a győzelmet Orbánéknak a választásokon? Izraeli hírszerző cég szerezte meg a győzelmet Orbánéknak a választásokon? Izraeli hírszerző cég szerezte meg a győzelmet Orbánéknak a választásokon?

Magyarország bátorítja Lengyelországot és Romániát is azon az úton, amely az autokratikus rendszer kiépítéséhez vezet – figyelmeztet a The Washington Post szerkesztőségi cikkében, amelynek címe: Közép-Európában lassan elenyészik a demokrácia. A méreténél fogva kis Magyarország képes a nagyokat befolyásolni, miközben fittyet hány az uniós normákra és kifogásokra.

Utóbbiak példát vettek a magyar igazságügyi rendszer megbénításából, a jogállam lebontásából, a média visszanyeséséből. Orbán Viktor a hatalmát bíráló minden intézményt maga alá gyűr. Romániában, ahol a kormányzó párt elnökét korrupcióval vádolták, íziben lazított korrupcióellenes törvényén. Lech Walesa, a 80-as évek Szolidaritás mozgalmának emblematikus figurája ennek kapcsán egy tüntetésen úgy fogalmazott, ami most zajlik Lengyelországban, az polgárháborúhoz vezet.  Mindhárom országban a demokratikus ellenzék igyekszik ellenállni, ami dicséretes és épp ezért többet érdemelnének, mert Washington közönyös, Brüsszel pedig impotens – írja a The Washington Post.

A The Washington Post egy másik cikkében pedig a Merkel–Macron-páros migrációs politikájának értékelemzéséről ír, arról, hogy kettejük befolyása Európára a populista jobboldal javára elbillenve látványosan meggyengült. Ők is vallják az erős határvédelem elvét és hoztak olyan jogszabályt, amely bizonyos fokig szintén  diszkriminálja a menekülteket. Azaz az általuk egykoron erősnek hitt emberi és emberjogi értékek ugyancsak visszaszorulóban.

Továbbra is foglalkoztatja a német nyelvű sajtót Orbán és Merkel találkozója. A befolyásos német üzleti napilap, a Handelsblatt címében egyértelműsítette: Magyar- és Németország különböző állásponton van – s a Merkel–Orbán sajtótájékoztatóból kiemelték, hogy ez hosszú jogi vita lesz a két ország között, legalábbis a magyar kormányfő megítélése szerint, tekintettel arra, hogy Orbán bejelentette: nem hajlandó visszafogadni Németországból menekülteket, eközben Angela Merkel kancellár a humanitást kérte számon Orbánon és Európa populistáin.

Pán-európai megoldást kell találni a migrációra és nemcsak Seehoferrel és Orbánnal kell tárgyalni – ezt nyilatkozta az ORF-nek Burgerland kormányzója, Hans Niessl, aki szerint az uniós dublini egyezménynek is meg kellene felelni – olvasható a Die Presseben. Ugyanakkor nem teljesen osztja a kormányzó Merkel véleményét mondván, nem kell populistának tartani azt, aki figyelembe veszi az emberek aggodalmát.

Conchita Wurst, a 2014-i Euróvíziós Dalfesztivál győztese koronázta meg a budapesti Pride-felvonulást. Koncertje előtt a Der Standardnak nyilatkozva különösen fontosnak nevezte részvételét a fesztiválon, hisz' Magyarország messze híres homofóbiájáról és az emberi jogok csorbításáról. Szerinte ennyivel tartozik azoknak a bátor fiataloknak, akik a jobboldali kormánynak ellenszegülve kiállnak az LMBT-mozgalomért és tagjaik jogegyenlőségéért. Ugyanakkor ezt is kérdezi: ha a homoszexuálisokat megbélyegzi és kirekeszteni igyekszik, akkor a neonáci mozgalmakkal szemben miért nem lép fel a kormány, illetve miért előbbieket kordonozza el a rendőrség, s nem a neonácikat.

Izraeli hírszerző cég segített győzni a jobboldali pártnak Magyarországon – ezzel az egyenes állítással hívja fel magára a figyelmet a World Israel News cikkének a címe. Előző nap már a Politico is hirdette, amely szerint az izraeli magáncég, a Black Cube civil szervezetekben dolgozók lejáratásával támogatatta Orbán kampányát. A Soros György finanszírozta civilek támadásáról van szó – természetesen. A Black Cube egy volt munkatársa robbantott a szenzációval, ellenben nem tudta megmondani teljes bizonyossággal, hogy a munkával Orbán Viktor vagy a kormánya bízta-e meg a céget. Miközben a cég azt állítja magáról, hogy ügyel minden tekintetben a törvényességnek való megfelelésre, az is kiderül, hogy először fordult elő: három héttel a választások előtt jött ki a kampánnyal a The Jerusalem Post és a kormánypárti Magyar Idők. A Blak Cube ügynökei álinformációkat tettek ki közösségi oldalakra, hogy tőrbecsalt civilek előtt hitelesnek tűnjenek, de a titkos és kompromittáló találkozók után a nem létező cégeket törölték a website-okról és a telefonjaikat is lecserélték. Orbán és szóvivője, Kovács Zoltán a kampányban számos, a Black Cube-tól vett fals információt fel is használt – írja a Politico.

Újabb fordulatot vett a Klubrádió által először közölt hír a magyar fagyasztott kukorica által okozott lisztéria-fertőzésekről: mostanra már 49 terméket hívott vissza több brit forgalmazó cég is: mint a Tesco, a Lidl, Aldi, Waitrose és az Iceland. A brit Mirror közli a 49 termék pontos listáját, hisz' a súlyos egészségkárosodást okozó lisztéria-baktérium következtében ketten meghaltak Nagy-Britanniában, Európában pedig 47 hasonló esetet és 9 halálosat jelentettek a 2015 óta eltelt időszakból.