Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Dörömbölés a dobozon

Dörömbölés a dobozon
Iván Katalin

Egy kis desszertet kínálunk a hétvégére. Ezentúl szombatonként olyan írást is talál, kedves Olvasónk, az Infovilágban, amelynek olvastán csodálkozhat, meglepődhet, netán új információkhoz juthat. Szerzőnk Iván Katalin, a Kuriózumok könyve – Varázslatos világunk című kötet írója. Az az ember, aki nem gyűjt festményeket, képeslapokat, bélyegeket vagy szalvétákat…

Viszont igenis gyűjti a kuriózumokat. Méghozzá nem tegnap óta. Az újságíró- és írónő éppen harmincöt éve szaporítja szorgalmasan a készletét, így dossziéiban megszámlálhatatlanul sok különlegesség csoportosul az ókortól a 21. századig terjedő legkülönfélébb témában. Ezek azonban nemrég dörömbölni kezdtek a dobozban: napvilágra akarnak kerülni. Most megjelentek könyvben, meg itt is: vannak s lesznek. Jó szórakozást hozzájuk!

Tárgyalás előtt együnk fagyit! Yoshihiko Koga, a Tokiói Egyetem professzora bebizonyította, hogy ha fagyit reggelizünk, emelkedik a szellemi teljesítményünk. Az általa végzett kísérlet alanyai közül azok, akik ébredés után először fagylaltot ettek, könnyebben oldották meg a feladott teszteket, mint azok, akik mást fogyasztottak. Kipróbálták azt is, hogy mi lesz az eredmény azoknál, akik csak jeget nyalogattak, de ez korántsem járt ilyen kedvező eredménnyel. (A kép forrása: https://civilhir.net/vasarnap-itt-fagyizhattok-felaron-a-fagyi-napjan-487-fagyizo-csatlakozott-az-akciohoz-mutatjuk-a-listat-hol-lesz-felaron-a-fagyi-majus-8-an-vasarnap-55723)

Megnőttek a hollandok. Több mint két évszázadon keresztül az amerikaiak voltak a legmagasabbak az egész földkerekségen. A második világháború vége óta azonban lassan lemaradtak a nyugat- és észak-európaiak mögött, s ma már a holland a legnyurgább nemzet, amelynek tagjai (természetesen átlagban) hat centivel nőnek az Egyesült Államok polgárai fölé. A lemaradás hosszú folyamatát vizsgálta John Komlos magyar származású amerikai gazdaságtörténész, a Müncheni Egyetem és Benjamin E. Lauderdale, az USA-beli Princeton Egyetem kutatója. (A kép forrása: https://harmonikum.co/17-problema-amit-minden-magas-ember-erteni-fog) A változás okát abban látják, hogy Nyugat-Európában az elmúlt évtizedekben jobb volt az egészségügyi ellátórendszer és a szociális védőháló, mint a tengerentúlon. De úgy vélik, hogy ettől függetlenül továbbra is érvényes az a régi tétel, amely szerint a család leszármazottai testmagasságának növekedése egyenesen arányos a család jövedelmének magasságával.

A becsapott királyné. Mátyás király feleségének, Beatrixnek igen hányatott sors jutott férje halála után. Annak reményében, hogy a trónkövetelő feleségül veszi, támogatta Jagelló Ulászló megkoronázását Corvin Jánossal szemben. Ám a vőlegénynek esze ágában sem volt házasságra lépni vele. Bár oltár elé járult vele, cselt alkalmazott. Úgy intézte, hogy az őket eskető pap, Bakócz Tamás formai hibát kövessen el a szertartáson, majd nyomban, még a nászéjszaka előtt, faképnél hagyta feleségét. Így a házasságot érvényteleníttetni lehetett. Beatrix visszavonult Itáliába, s haláláig folytatta a hiábavaló harcot jogai érvényesítéséért. (A kép forrása: https://nava.hu/id/335296/)

Csupa börtöntöltelék? A köztudat szerint Ausztrália első telepesei fegyencek voltak. Ez azonban nem teljesen igaz. Például az első ezerharminc bevándorló esetében, akiknek a hajója 1788. január 26-án érkezett meg a hatodik kontinensre, csak hétszázharminchatan voltak korábban bűnözők. (A kép forrása: http://www.andrerieutranslations.com/Lyrics/Botany-Bay.html)