Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 13. Az év 134. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739416. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nyolcezer-háromszáz céget töröltek a második negyedévben

Nyolcezer-háromszáz céget töröltek a második negyedévben
Opten-információ

Hatezerhatszáz céget alapítottak, 2300-zal többet töröltek az idei második negyedévben, miáltal tovább zsugorodott a hazai cégvilág. Egészen pontosan 6622 cégalapítás és 8352 cégtörlés történt 2018 áprilisa és júniusa között, ezzel egy negyedév alatt 1700-zal csökkent a hazai cégek száma. „A tendenciában nincsen különös meglepetés, a második negyedéves számok jól illeszkednek az elmúlt évek folyamatába” – jelentette ki Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Az adatok elemzésekor kiderül, hogy a megszüntetéshez vezető eljárások között immár több mint 51 százalék a kényszertörlések aránya. Kényszertörlés elsősorban a felszámolások rovására történik; a vizsgált időszakban 24 százalék volt a felszámolás aránya.

A felszámolások további visszaszorulása egyrészről jó hír, hiszen közvetett módon azt jelzi, hogy az aktív, de számláikat fizetni nem tudó cégek aránya csökkent, vagy legalábbis ritkábban jutnak el eddig a felszámolási fázisig az üzletfelek. A képet azonban árnyalja az a tény, hogy a felszámolások során a hitelezői követelések behajtása sokszor évekig tartó, bizonyos esetekben csaknem lehetetlen feladat. A követelés-bejelentések és felszámolások megkezdése amiatt is csökkenhetnek, hogy a hitelezői igénybejelentéseknek egyes esetekben magasabb a költség- és idővonzata, mint a várható behajtható összeg. Az így sorsára hagyott vállalkozásoknál előbb-utóbb természetesen valamilyen hatósági kényszerintézkedés következik be.

A kényszertörlések növekedését egyrészről tehát a vállalatok részéről kezdeményezett felszámolások csökkenése, illetve a hatósági aktivitás növekedése eredményezi. A kényszertörlések elemzése közben kirajzolódik, hogy a számok még nem érik el ugyan a 2014–15-i csúcsidőszakit, mindenesetre „egyértelműen második fénykorában van az eljárástípus” – állapítja meg az Opten szakértője.

Az Opten cégfluktuációs Index (amely az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát hasonlítja az időszak elején rendben működőkéhez) második negyedévre vonatkozó értéke átlagosan 10–11 százalék körül mozgott. Megyénként a vizsgált időszak alatt az Opten-index Zala, Vas és Baranya megyben érte el a legalacsonyabb értékeket, a legmagasabb fluktuációt Budapest, Pest és Hajdú-Bihar megye produkálta.