Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

EU-csúcs: a képviselők sajnálkoznak a konkrét megállapodások hiánya miatt

EU-csúcs: a képviselők sajnálkoznak a konkrét megállapodások hiánya miatt
Infovilág

A legtöbb képviselő nem találta elégségesnek a legutóbbi európai csúcstalálkozó eredményeit. Leginkább a menedékkérelmi rendszer reformja és a gazdasági és monetáris unió témakörében hiányolták az előrelépést.

A képviselők többsége bírálta, hogy az európai állam- és kormányfők nem tudtak tartalmas megállapodást kötni arról, hogy miként kezeljék a migrációt és a menekülteket. A vitában, amelyen Jean-Claude Juncker, a Bizottság, és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is részt vett, kifejtették: a gyakorlatban nem sok minden változik majd, és továbbra is emberek halnak meg a Földközi-tengeren.  

A vitát megnyitó Antonio Tajani, a Parlament elnöke ismét leszögezte: a Parlament már régóta vár arra, hogy megkezdhesse a dublini rendszer reformjának vitáját. Felszólította a Tanácsot, hogy minősített többséggel fogadja el tárgyalási pozícióját. Tajani kiemelte, hogy a Parlamenti javaslat „kiváló kiindulópont", mert kiegyensúlyozott és a Ház széles körű támogatását élvezi.

A képviselők emellett azt is felrótták a Tanácsnak, hogy csaknem egy évtizeddel a pénzügyi válság után még mindig nem sikerült a megfelelő védőintézkedésekről megállapodni egy esetleges következő gazdasági krízis esetére.

A vita itt tekinthető meg.

Az Európai Tanács következtetései (2018.6.28-29.)