Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mit kíván a magyar? Átlagosan 98 tévécsatornát és 170 Mb/mp-es internetet

Mit kíván a magyar? Átlagosan 98 tévécsatornát és 170 Mb/mp-es internetet
Varga Péter

Egy év alatt 78-ról 98 tévécsatornára, 70-ről 170 Mb/mp sávszélességre nőtt a távközlési megrendelésekben szereplő átlagos igény a Netrisk.hu távközlési szolgáltatásokat összehasonlító oldalán, a Telenet.hu-n. Az internet-szolgáltatások gyors sávszélesség-bővülését a technológiai paraméterek segítik: az idén eddig az optikai kábelen nyújtott internet-szolgáltatások aránya már 26 százalék; esztendővel ezelőtt ez az érték 11 százalék volt. (Kép: ideenwerk_bw)

A távközlési összehasonlító portál adataiból egyértelműen kitűnik: kezd beérni a szolgáltatók hálózatfejlesztési tevékenysége és a nagyobb sávszélességhez tartozó díjak folyamatos csökkenése. Ezek együttesen meghozták a kedvet a gyorsabb internethez: tavaly a megrendelések 36 százaléka 20 Mb/mp-nél kisebb maximális sebességű internetre vonatkozott, mára ez az aránya az ötödére csökkent, miközben a legalább 100 Mb/mp-re előfizetők aránya 26-ról 39 százalékra emelkedett.

A látványos kapacitásbővülés ellenére a megrendelt netes szolgáltatások átlagdíja a tavalyi 5100-ról alig mozdult el: az idén 5200 forint körül alakul.

A Telenet.hu adatai szerint a hazai előfizetők egyértelműen kedvelik, ha bőséges tévécsatorna-választék áll a rendelkezésükre. A megrendelt televíziós előfizetések átlagos csatornaszáma az idén elérte a 98-at, ami nagy ugrás a tavaly ilyenkori 78-as értékről. A csatornák száma különösen a kábelszolgáltatóknál emelkedett, és a csomagban (tehát telefon-, illetve internet-szolgáltatással együtt) megrendelt televíziós szolgáltatások körében átlagosan a 110-et is meghaladja.

A megrendelt tv-csomagokban a tematikus csatornák közül átlagosan 14 helyet foglalnak el az ismeretterjesztő csatornák, emellett átlagosan 12 film- és 11 sportcsatorna szerepel. A HD-minőségben nézhető csatornák száma (a tavalyihoz hasonlóan) 2018 első félévében is 12 volt.

A Telenet.hu-n rendelt mobiltelefonos szolgáltatásoknak immár 42 százaléka tartozott a korlátlan beszélgetést kínáló előfizetések körébe. Ezek a csomagok jellemzően nagyobb mobiladatcsomaggal párosulnak – erősítve a korlátlanság élményét. Az ilyen szolgáltatásért havonta átlagosan 13 300 forintot fizetnek az ügyfelek, a hagyományos előfizetéses csomag átlagos havidíja csupán 5400 forint.

Bár sokan temették már a helyhez kötött (vezetékes) telefont, a háztartások több mint 40 százalékában még ma is használatos. Ez az arány azért is csökken lassan, mivel ezt a szolgáltatást az internet-televízió-telefon hármas szolgáltatást kínáló csomagokban jóformán ingyen, maximum néhány száz forintos előfizetési díjjal szerepeltetik a szolgáltatók (van kivétel: az egyik térségi szolgáltató akár 2000 forintot is kasszál érte! – a szerk.), emellett pedig gyakran igen kedvező, a mobilhálózatokba történő hívás esetén is jutányos percdíjakkal kedveznek azoknak, akik fenntartják igényüket erre a szolgáltatásra is.