Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 12. Az év 133. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739415. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kkv-k: elképesztő ismerethiány

Kkv-k: elképesztő ismerethiány
(Tudósítónktól)

Újító hajlandóságra és tanulásra van szükségük a hazai kisvállalatoknak, ha sikeresek akarnak maradni – hangoztatta Mészáros György, a Magyar Vállalkozók Üzleti Közösségének alapítója a Coface, a világ vezető hitelbiztosítója országkockázati konferenciáján. (A kép forrása: www.thinkstockphotos.de)

A kkv-ágazatfontossága vitathatatlan, a mikro- és kisvállalatok döntő mértékben járulnak hozzá az ország gazdaságához. A szektor adja az ország GDP-jének több mint felét és a magyar munkavállalók közel 70%-át foglalkoztatja. A mikro- és kisvállalatok vezetőinek nagy szükségük lenne az állam támogatására, különösen a hatékony oktatásra és a friss, széles körű tájékoztatásra.

A magyar vállalatvezetők hét évvel ezelőtt alapított üzleti közössége több mint 350 tagvállalata mintegy 500 felsővezetőjének kínál folyamatos kapcsolatépítési lehetőséget. A közösségbe tartozó vállalatok összesített árbevétele meghaladta a kétmillió-millió forintot, a bruttó hazai termék mintegy hat százalékát.

A mikro- és kisvállalatok vezetőinek általában minimális az üzletvezetési tudása. A magyar vállalkozások csaknem fele úgy hoz üzleti, stratégiai súlyú döntéseket, hogy jóformán semminemű információ sem áll a rendelkezésükre a költség- és bevételi adatokon túl.

Mészáros György, az MVÜK vezetője szerint különösen hiányos a vállalkozói ismeretek oktatása, miután gyakorta tapasztalatlan személyekre bízzák ezt a teendőt. Szerencsésebb lenne, ha a kis cégeket jól ismerő szakembereket vonnának be a továbbképzésbe és a tananyag összeállításába is. A legfontosabb és korszerű – cégvezetés, vezetői, marketing-, kereskedelmi – alapismeretek nélkül ma már aligha boldogulnak a vállalkozások. Nagy gond, hogy túl kevés a jó minőségű és korszerű, könnyen elérhető ismeretanyag.