Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mini garzon: szükségmegoldás vagy életstílus?

Mini garzon: szükségmegoldás vagy életstílus? Mini garzon: szükségmegoldás vagy életstílus? Mini garzon: szükségmegoldás vagy életstílus?
(Tudósítónktól)

A piac általában a 15 és 25 négyzetméteres, összkomfortos lakásokat nevezi mini garzonnak. Nagyon keresettek: egy felújított, látványosan berendezett és háztartási gépekkel felszerelt egyszobás kis lakás négyzetméterára ma már jóval meghaladja a környék átlagárait. Csábító ajánlat lehet az ilyen olcsón fenntartható ingatlan, főleg, ha jó helyen is van. Hasznos azonban a körültekintés, mert egy sor jogi buktató meghiúsíthatja a birtokba vételét. (Képek: deavita.com, yandex.com, HuffPost)

A mini garzonok egyik nagy hátránya, hogy gyakran leválasztott lakások, sok esetben raktárból, üzlethelyiségből, pincéből, mosókonyhából, tetőtérből alakítják ki őket. Vásárlási szándék esetén célszerű jó előre tisztázni az ingatlan státuszát: felvetődhetnek ugyanis jogi problémák, például a társasház közös tulajdonában áll és nincs bejegyezve külön albetétként, így külön címe sem lehet az új tulajdonosnak. Ha a lakás nem felel meg bizonyos jogszabályi követelményeknek, használatba vételi (lakhatási) engedélyt sem kaphat, e nélkül pedig hitel sem vehető fel vásárlásra.


A diszkomfort-érzetet csak igényes felújítással és átgondolt berendezéssel lehet ellensúlyozni. Lakberendezési áruházak külön helykímélő, ötletes megoldásokat kínálnak kislakás-tulajdonosoknak. Aki már beköltözött egy olcsón fenntartható mini garzonba, élvezheti annak minden előnyét: könnyű takarítani, minimális holmi fér el benne, így nincs hely felesleges tárgyaknak.

Számtalan mini lakásként, garzonként hirdetett ingatlan kínálja magát az ingatlanpiacon – ám a fővárosban 10 millió forint alatt már többnyire csak önkormányzati lakás bérleti jogát cserélnék el a bérlők, vagy éppen egy romhalmazt, esetleg végrehajtás alatt álló lakást árulnak.  

Sokan keresnek felújításra váró szoba-konyhát, olyanok, akik csak alacsony áron tudnak lakást venni, főleg külső kerületekben. Budapesten 10-15 millió forintért, nagyvárosokban már 5-7 millió forintért vannak is, csakhogy az igényektől és lehetőségektől függően még rá kell költeni 1-2 milliót. De még így is olcsóbb megoldás, mint akár egy lakótelepi panellakás. 

A belső kerületek (lakberendezési magazinokba illő) mini garzonjait többnyire városi fiatalok, hipszterek keresik, akik a jó elhelyezkedés és alacsony fenntartási költségek miatt választják ezt a megoldást. Ők keveset vannak otthon, ezért az életterük nem ide összpontosul. 
Ugyancsak ezt a piacot célozzák meg a rövid távú lakáskiadásra szakosodott tulajdonosok. Mint minden izgalmas, csinos hozammal kecsegtető piac, ez is megteremtette a saját specialistáit. Vannak befektetők, akik a lepukkant, olcsón megszerezhető kislakásokra vadásznak, megveszik, felújítják, berendezik és tetemes haszonnal tovább adják őket.


Így aztán van is szép számmal felújított, szállásként hosszabb-rövidebb időre, bérbe adásra vagy igényes külföldinek értékesítésre szánt mini ingatlan is. Áruk a fekvéstől és a felújítás igényességétől, a berendezéstől függően, jellemzően 20-40 százalékkal meghaladja a környék átlagos négyzetméterárait. Budapest turisták által látogatott belső kerületeiben a mini garzonok négyzetméterárai máris meghaladták az egymillió forintot. A főváros kevésbé felkapott helyein lévő, nem annyira igényesen kialakított egyszobás kis lakások esetében is az olcsónak éppen nem nevezhető 500–800 ezer forintos négyzetméterár a jellemző.