Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 8. Az év 129. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739411. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tovább csökken a cégtörlések száma

Tovább csökken a cégtörlések száma
Opten-információ

Az idei májusában alig több, mint 2800 céget törölt a cégbíróság, miközben kis híján 2500-at alapítottak; ezzel lassan véget ér a 2012 óta tartó cégtörlési hullám. „Bár a cégtörlések száma továbbra is rendkívül magas, a hosszú távú irányzatot tekintve lassan helyreáll az egyensúlyi állapot” – mondta Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

A már több, mint hat éve tartó cégtörlési hullám vége felé tart a hazai cégstruktúra. Az áradat 2011 végén kezdődött a cégjogi szabályozás szigorításával, majd 2015 végén tetőzött, azóta, ha lassan is, csillapulóban van.

Ma 530 ezer cég működik hazánkban, a cégbírósági eljárás alatt lévőket leszámítva: 480 ezer. Hat évvel ezelőtt, 2012 elején még több mint 600 ezer cég működött Magyarországon, így összességében látványos a csökkenés.

A cégalapítási és cégtörlési számok összességében magasak a cégszámhoz és a lakosság számához mérten is, ugyanakkor a mostani arányokkal már illeszkedünk a régió többi országának céginformációs adataihoz.

Az adatok közül jó hírnek tekinthető, hogy az újonnan kezdődő felszámolások száma csökken, májusban már csak 467 ilyen eljárás kezdődött, ami még mindig magas, de konszolidáció egyértelmű. Az egyensúlyi állapot még jócskán előttünk van, éveket kell várni rá. Továbbá a cégbázis likviditási és üzleti etikai kérdései sem fognak egyik pillanatról a másikra megoldódni – véli az Opten szakértője.