Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fröccsparádé: polgármestertől a matrózig és a mafláig

Fröccsparádé: polgármestertől a matrózig és a mafláig
Elek Lenke

Hungarikummal van dolgunk, mert bár másutt is lehet kortyolni gyöngyöző bort, spriccert vagy proseccót, a fröccs tipikusan magyar, már csak azért is, mert a győri szerzetes Jedlik Ányos találta fel a „savanyúvízi készület”, a szódavízgyártót. Akkor még senki sem félt a széndioxiddal dúsított víztől, manapság viszont sokan tartanak tőle, holott a szénsavas üdítők inkább a műanyag aromáktól és a cukortól lehetnek ártalmasak. (A képen a győri szódavíz-emlékmű; foto: nadasdi-blog)

Kezdjük alapfokon: a kisfröccs egy deci bor és egy deci szóda egyvelege, füttynek vagy rövidlépésnek is hívják, állítólag József Attila is füttynek nevezte. A nagyfröccs 2 dl bor, 1 dl szóda, de lehet a neve egyes vidékeken hajtás vagy húzás is – Móra Ferenc szerint. Hosszúlépés: 1 dl bor, 2 dl szóda, más néven fordított.

A házmester 3 dl bor és 2 dl szóda, a viceházmesternél fordított az arány. A háziúr 4 dl bor és 1 dl szóda, de előfordul bivalycsók (!) vagy nagy házmester, illetve tömbházmester néven is. A lakófröccs 1 dl bor, 4 dl szóda. Krúdy Gyula úgy vélte, hogy a 9 dl borhoz adott 1 dl szóda megnevetteti a bort. Fordítottja a sóherfröccs. Nevezik távolugrásnak is. Deák bólé: a sóherfröccs egyik fajtája, egész kevés bort adnak sok vízhez.

Góré fröccs: egy pohár borhoz egy spriccentésnyi szóda dukál, nevezik ijesztettnek is, mert a szódával csak megijesztik a bort. Mit tud a polgármester? Nos, 6 dl bor és 4 dl szóda. Az alpolgármester ennek a fordítottja. Diákfröccsöt iszunk, ha egy pohárnyi szódavízhez épp csak egy kevés bort öntünk. A színészfröccs szegényes ital, Krúdy szerint 2 dl szóda, langyosan…

A mafla fél liter bor és ugyanannyi szóda, a csatos 1 liter bor és fél liter víz, azért csatos, mert ezt többnyire elvitelre rendelik. Hasonló a lámpás, esetében másfél liter bort lazít fél liter szóda. Ami igen ritkaság, valamiféle tájjellegű dolog lehet: a magyar–angol: 6 dl bor és 3 dl szóda, a híres focimérkőzés emlékére. Nevezik Wembley-fröccsnek is, sőt, Puskás-fröccsnek, de akkor állítólag olaszrizlingből kell készülnie. Tájjellegű itóka az avasi fröccs: 7 dl bor, 3 dl szóda.

Most pedig következnek a különlegességek: az Újházy-fröccsnél szóda helyett kovászos uborka leve hígítja a bort. Állítólag a macskajaj hatásos ellenszere. Létezik málnás fröccs is. Ennek egyik válfaja a Kagál. Nevét amint azt a fröccs szakértők kiderítették, egy századeleji asztaltársaságtól kapta, amely a pesti Ráday utcában, Balóné vendéglőjében volt honos. A vörösbor pezsgővel összeállítást kass vagy Tisza-fröccs néven találták föl/ki Szegeden. A matrózfröccsnek viszont semmi köze a vízhez vagy a borhoz: a korsó sör mellé 1 dl rumot szervíroz a pincér. A postásfröccshöz sem kell víz vagy szőlő leve: a dupla feketébe rumot löttyintenek.

Egészségükre!