Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mától diabétesz-hét – egy kicsi mozgás mindenkinek kell…

Mától diabétesz-hét – egy kicsi mozgás mindenkinek kell… Mától diabétesz-hét – egy kicsi mozgás mindenkinek kell…
LigetPress

Számtalan egészségügyi problémát okozhat, vagy már meglévő gondokat erősíthet fel a mozgásszegény életmód. Mindenkinek ajánlott a rendszeres testmozgás beépítése a mindennapokba. A nemzetközi diabétesz-hét alkalmából elsősorban a cukorbetegséggel kapcsolatos életmód-tanácsokkal és testmozgás lehetőségekkel foglalkozunk.

A cukorbetegség anyagcsere-betegség; érintettjének szervezetében nem termelődik inzulin-hormon (ezt nevezik 1-es típusú diabétesznek), ami segíti a sejteket a vérben lévő glükóz felvételében, így szabályozza a vércukorszintet. Inzulin hiányában megemelkedik a vércukor szintje. A 2-es típusú cukorbetegség esetén inzulin-rezisztenciáról beszélünk, a szervezetben jelen lévő inzulin ugyanis nem tudja megfelelően befolyásolni a vércukor szintjét. Ahhoz, hogy a sejtek mégis fel tudják venni a vérből a szükséges glükózt, sok és egyre több inzulint kell a szervezetnek termelnie. Amikor az inzulint termelő hasnyálmirigy már nem képes erre, kimerül, és kialakul a 2-es típusú cukorbetegség. A magyar lakosság tizede cukorbeteg; a felderített esetek tizede 1-es, a többi 2-es típusú diabétesz.

Orvosok ajánlják a rendszeres cukor-szűrővizsgálatot, mert a szervezet nem jelez a cukorbetegséget megelőző fázisban egyértelmű tünetekkel. Célszerű tehát nem csupán a vércukorszint-, hanem az inzulinszint-mérés is, amelyből valószínűsíthető a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása.

Napjaink emberének életmódja és táplálkozási szokásai miatt egyre fiatalabb korban alakul ki az egyébként megelőzhető (!) 2-es típusú cukorbetegség. Ha az érintett még csak a cukorbetegség előszobájában topog (inzulinrezisztencia), akkor nagy az esélye arra, hogy életmódváltással, a táplálkozási szokások megváltoztatásával, rendszeres testmozgással a betegség elkerülhető.

A diétát érdemes dietetikus segítségével összeállítani, bár alapvetésként elmondható, hogy a fehér liszttel készült ételeket, a finomított szénhidrátokat, édességeket mindenképpen mellőzni kell. Fontos sok, nagy rosttartalmú ételt, zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani – rendszeresen, inkább többször és kevesebbet.

Fontos, hogy a testsúly a magassághoz képest normál tartományban maradjon; ezt nem csupán a táplálkozási szokások megváltoztatásával lehet elérni, hanem az életmódszerű, rendszeres testmozgással is. A hangsúly a rendszerességen van, ugyanis testmozgás közben az inzulin-receptorok érzékenysége megnő, jól szabályozzák a vércukor szintjét. Ez a hatás csak 1-2 napig tart, így újabb testmozgásra van szükség a folyamatos jó hatás elérésére.

Sokféle mozgás hasznos lehet, akár napi fél óra, rendszeres intenzív sétának is megvan a jótékony és megelőző hatása. A túrázás, biciklizés, tornázás, lépcsőzés, netán a tánc is hasonló hatással van az emberi szervezetre: erősödik az immunrendszer, javul a vérkeringés és a szívműködés, kiegyensúlyozottabb, aktívabb és kevésbé fáradékony az, aki rendszeresen mozog.