Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ifjú feltalálók és tudósok eredeti ötleteit jutalmazták

Ifjú feltalálók és tudósok eredeti ötleteit jutalmazták
(Tudósítónktól)

A 27. alkalommal meghirdetett ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó mintegy kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a mai eredményhirdetésen a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség. A leglátványosabb pályaművek kétnapos kiállításon tekinthetők meg az Ericsson Magyarország székházában. (A képen: Matányi Marianna és Kákonyi Marcell)

A 20 évesnél fiatalabbak számára meghirdetett verseny száznál több pályázójából 57-nek sikerült kidolgoznia és bemutatnia munkáját az akadémikusokból és gazdasági szakemberekből álló bíráló bizottságnak.

(A jobb oldali képen: Tassi Timián Áron.)

A mai nyilvános eredményhirdetésen a legjobbak 3 első, 4 második és 3 harmadik díjat, valamint 2 különdíjban részesültek.

Első díjat nyert

  • Matányi Marianna és Kákonyi Marcell (Ferences Gimnázium, Szentendre) „Cervelox 2.0 - Avagy: Tudja-e a jobb szem, mit csinál a bal kéz?” című pályázata. A versenyzők által kifejlesztett, eddig sehol sem alkalmazott módszer egyszerűsége, olcsósága és gyorsasága révén akár minden kisgyermeken elvégezhetnék a vizsgálatot, mielőbb beülne az iskolapadba, hogy kiderüljön: nem ajánlatos-e további, részletes tesztekkel felderíteni a két agyfélteke együttműködésének zavarait a mielőbbi segítségnyújtás céljából.
  • Novák Blanka (Egri Dobó István Gimnázium). „A Lycium barbarum fiziológiai hatásainak vizsgálata” című pályázata is elsődíjas lett. A kutatás témája saját ihletésű, a kísérleteket, méréseket, elemzéseket önállóan végezte el a pályázó.
  • Tassi Timián Áron (Miskolci Herman Ottó Gimnázium) „Okoslámpa” című pályázata is I. díjat érdemelt. A versenyző lmpájával nem csupán látható fényt, hanem hanginformációt is el lehet juttatni jól körülhatárolt helyekre. Működése a LED-fény hangfrekvenciával történő modulációján alapul.

Az elsődíjas pályázók hazánkat képviselhetik az Európai Unió Dublinban megrendezendő 30. fiatal tudósok versenyén; a szeptemberi eseményen 37 ország fiataljai versenyeznek a 3500–7000 eurós díjakért.

Valamennyi díjnyertes pályamunka, valamint a kiemelt dicséretben részesített leglátványosabb találmányok és tudományos kutatási eredmények ma és holnap megtekinthetők az Ericsson Magyarország székházában (1117 Budapest, Magyar Tudósok körútja 11.). A tizenéves tehetségek 19 saját standdal és demonstrációs eszközökkel várják a látogatókat, a kezdő vállalkozásokat, befektetőket.