Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szerencsét hozott a Boschnak a 13-as: stabilan teljesít Magyarországon is

Szerencsét hozott a Boschnak a 13-as: stabilan teljesít Magyarországon is
Infovilág

Tizenhárom százalékkal, 1304 ezer millió forintra nőtt a Bosch magyarországi vállalatainak árbevétele 2017-ben. Több, mint 13 500 munkavállalójával, közte 1000 új munkahellyel a Bosch Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója. Továbbra is fókuszban az automatizált vezetés és az elektromos mobilitás. Áttörés: a dízelmotorok nitrogénoxid-kibocsátása jóval a jogszabályban engedélyezett határérték alatt – hangzott el a társaság ma késő délelőtti tájékoztatóján.

Daniel Korioth (a képen), a magyar-országi Bosch-csoport vezetője a vállalatcsoport hagyományos, éves, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: magyarországi tevékenységének minden területén növekedést ért el a Bosch tavaly; a magyar piacon elért forgalma 2 százalékkal, 244 ezer millió forintra nőtt. Hozzátette: „A Bosch sikeres vállalat Magyarországon, ez a siker lehetőséget, felhatalmazást ad és kötelez bennünket arra, hogy minden erőnkkel és szakértelmünkkel a jövőt alakítsuk. A 2018. év is ígéretes a számunkra, egy sor beruházásunk és fejlesztésünk készülel.”  Az első negyedév jó üzleti teljesítménye alapján a Bosch az idén is az árbevétel további növekedésére számít. „Biztosak vagyunk abban, hogy üzleti tevékenységünk továbbra is hozzájárul Magyarország fejlődéséhez” – jelentette ki a cég első embere.


A magyar Bosch-csoport a négy telephelyén tavaly minden eddiginél többet, összesen 55 ezer millió forintot fordított kutatásra és fejlesztésre. A miskolci kéziszerszámgyárban az innovációs tevékenység a kerti- és a barkácseszközök mellett az ipari szerszámok fejlesztését is magában foglalja, és a termékötlettől a koncepciós fázison át a gyártásfejlesztésen keresztül egészen a termék piaci bevezetéséig terjed. A Bosch magyarországi autóipari mérnökei az automatizált vezetésre és az elektromos mobilitásra összpontosítva a jövő mobilitásán dolgoznak. Egerben az automatizált vezetés egyik alapját adó elektromos kormányrendszerek fejlesztésével foglalkoznak. A miskolci autóipari vállalat az elektromobilitás fejlesztését célzó, konzorciumi együttműködésben megvalósuló két projektet is bejelentett tavaly. 


A cég Budapesti Fejlesztési Központja új generációs fejlesztéseinek a megvalósítására további 60 ezer négyzetméteren bővül – hangzott el újságírók előtt. Az új rész építése a második félévben kezdődik, és előreláthatólag 2021-ben adják át az automatizált vezetésen dolgozó fejlesztési osztályok munkatársai számára. Korioth, a cégcsoport vezetője hangsúlyozta: valamennyien arra törekednek, hogy újító fejlesztéseik által minden eddiginél közelebb hozzák a jövő technológiáit. Ehhez új, kiválóan képzett munkatársak százaira és az infrastruktúra folyamatos bővítésére van szükség.

Tavaly 58 ezer millió forint értékű beruházást valósított meg az ország egyik legnagyobb termelő konglomerátuma. Az esztendő egyik kiemelkedő projektje a hatvani regionális logisztikai központ: a Bosch közép-kelet-európai régiós logisztikai tevékenységeit kapcsolja hálózatba a legmodernebb Ipar 4.0 technológiák segítségével. 


Továbbra is lendületesen fejlődik a cégcsoport gyártási kapacitása: az Egerben és Makláron működő Robert Bosch Automotive Steering Kft. a jövő mobilitásában úttörő szerepet játszó elektromos kormányműből a kétmilliomodikat is elkészítette tavaly. A hatvani Robert Bosch Elektronika Kft.-nél nem csupán a világon a legnagyobb volumenű a radargyártás (a többi között a jövő mobilitási törekvéseit szolgáló radarok állítják ott elő), hanem a hatvaniak a Bosch-csoport legnagyobb motorvezérlőegység-szállítói is a világon. A hagyományosnak számító üzleti területek mellett, mint például a műszerfalak gyártása, az elektromobilitáshoz és az automatizált vezetéshez állítanak elő csúcstechnológiás termékeket, például közepes hatósugarú radarokat és szenzorokat, hibrid áramátalakítókat, feszültségszabályozókat.

A miskolci autóipari gyárban dolgozók által előállított termékek is hozzájárulnak a mobilitás jövőjének formálásához. Csakhogy a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. nem csupán gépjárművekhez készít elektromos meghajtáshoz nélkülözhetetlen öszetevőket. Miskolcon készül az egész világon kedvelt és keresett, komplett eBike-rendszer, amelyet már 70 kerékpármárkába építenek be. A gyártás 15. évfordulóját tavaly ünnepelt miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. lendületes fejlődése – az Ipar 4.0 szakmai különdíjjal jutalmazott „az év gyára” – nem csupán a gyártás mennyiségében, hanem sokféleségében is példás: elektromos kéziszerszámokat fejlesztő és gyártó profiljához tavaly új működési egység csatlakozott, a csomagolást is végző regionális szolgáltató központ.


A Bosch tavaly is élen járt a foglalkoztatásban: 1000 új munkahelyet hozott létre, miáltal a cégcsoport munkavállalóinak száma itthon meghaladta a 13 500-at , közülük minden hatodik a kutatásban és a fejlesztésben dolgozik.

Tekintettel a rohamos technológiai fejlődésre, a magyar Bosch magasan képzett mérnökök és technikusok százait keresi budapesti, hatvani, maklári, továbbá miskolci telephelyeire. A legkorszerűbb tudású műszaki értelmiség nevelése céljából nagy súlyt fektet az oktatásra, a magyarországi mérnök- és szakképzésekre. A cégcsoport 14 felsőoktatási intézménnyel működik együtt, négyben a  gyakorlatra irányuló duális képzést kínál a hallgatóknak.

Daniel Korioth a sajtóeseményen elmondta, hogy a kedvezőtlen gazdasági helyzet ellenére az idén a Bosch további növekedésre számít. A tavalyi rekordok után, valamint a gazdasági és geopolitikai kockázatok figyelembe vételével a Bosch-csoport 2–3 százalékos árbevétel-növekedésére számít 2018-ban. Az első negyedévi vállalati árbevétel nem csupán elérte az előző év hasonló időszakának magas szintjét, hanem – árfolyamhatások nélkül – mintegy 5 százalékkal meg is haladta.

A magyar Bosch-vezető hivatkozott dr. Volkmar Dennernek, a Bosch igazgatótanácsa elnökének kijelentésére: „Vállalatunkat egyedivé teszi az a társítás, mely egyesíti a cégcsoportnak a hálózatba kapcsoltságban megszerzett átfogó szakértelmét és az ipar, valamint a termékek területén kivívott széles körű kompetenciáját. Ez adja a Bosch-csoport egyedi kínálatát”. Denner szerint a Bosch legfontosabb feladatai közé tartozik az életminőség, valamint a környezet- és éghajlat-barát életvitel javítása. „Életre tervezve” jelszava az indíttatás a lehető legjobb környezetvédő technológiák kifejlesztéséhez. 


Az alacsony károsanyag-kibocsátású közlekedés megvalósításához a vállalat tetemes beruházásokat valósít meg az elektro-mobilitási piaci sikere és a belső égésű motorok fejlesztése végett. A cég mérnökei által kidolgozott új dízeltechnológiával sikerült látványosan csökkenteni a motorok NOx-kibocsátását. Miként az Infovilág is hírt adott róla: a továbbfejlesztett technológiával működő tesztjárművek NOx-kibocsátása már csak legfeljebb 13 mg/km. „A dízelnek van jövője.” (Bővebben az új dízeltechnológiáról ide kattintva található.)