Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Motorkerékpárral a Föld körül

Motorkerékpárral a Föld körül
(Tudósítónktól)

Major János és Pribil Sándor Zoltán június 1-jén reggel nyolc órakor útnak indul és 100 nap alatt – Magyarország, Ukrajna, Oroszország, Kazahsztán, Mongólia, Japán, az USA, Hollandia, Belgium, Németország, Ausztria útvonalon – több mint 22 ezer kilométert teljesít két keréken. 

A péntek reggeli indulás helyszíne – Dunaújváros, Liget köz 6. – a vállalkozás részvevői által kiemelten támogatott Jószolgálati Otthon Közalapítvány gondozóháza. A (csaknem) Föld körüli motorozás útvonala, eseményei, hírei, a két vállalkozó aktuális földrajzi tartózkodása saját weboldalon, közösségi és más médiafelületen folyamatosan elérhető és nyomon követhető lesz.

Két magyar motorkerékpáros, Sulkowsky Zoltán és Bartha Gyula 1927-ben vágott neki a világnak egy oldalkocsis motorkerékpáron, és utazta körbe a Földet. A kettős kilenc évet töltött nyeregben, 5 földrész 68 országában járt, s mire 1936-ban egy életre való tapasztalattal hazatért, már csaknem 170 ezer kilométert mutatott a jármű műszere. Azaz: jó négyszer kerülhették volna meg a Földet! Az ő vállalkozásuk óta nem volt magyar motoros, aki példájukat követte volna.

Földünk megkerülése motorkerékpárral nemes célokat is szolgál. A dunaújvárosi Jószolgálati Otthon Közalapítvány kiemelkedő tevékenysége hosszú évek óta példaértékű. A világkörüli út szervezésekor összegyűjtött anyagi támogatás egy meghatározott részét – ezt az adományozók is tudják – a dunaújvárosi intézménynek ajánlják fel szerény hozzájárulásként és a nagyrabecsülésük az ott szolgálatot teljesítők áldozatos munkájának elismeréseképpen.