Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vörös ördögök a Tesla Teátrumban

Vörös ördögök a Tesla Teátrumban Vörös ördögök a Tesla Teátrumban
B. Mezei Éva

A tavaly alakult Tesla Teátrumban (Budapest, VII., Kazinczy utca 21.) a most bemutatott Vörös ördögök színdarab főhőse négy. fanatikus Manchester United-szurkoló lány. A helyszín London, ahol az angol kupadöntőre készülnek. Képesek anyagi helyzetüket jócskán meghaladó összegért, feketén óriási összeget kiadni, csak azért, hogy ne szalasszák el kedvencük döntő mérkőzését. (Képek: Udvarhelyi Gergely.)

A barátnők a gimnáziumban osztálytársak voltak. Más társadalmi és anyagi helyzetben élnek. Vágyaik, céljaik, ambícióik meglehetősen beszűkültek. Az egyetlen fontos dolog számukra a futball. Az izgalom kirobbantja köztük azokat a konfliktusokat, amelyekkel naponta együtt élnek: munkanélküliség, rasszizmus, agresszió, család, szerelem, szex.

Debbie Horsfield darabja bizonyára sok vitát gerjeszt a nézők körében. Bár komédiának tüntetik fel, én inkább tragédiának nevezném. Szomorú sorsok. Vajon ezek a fiatal lányok miért a focipálya lelátóin élik ki magukat? A tehetséges „vezéregyéniségük” miért nem jelentkezik egyetemre? Helyén való-e  trágár hangon beszélni a darabban? Indokolja-e a darab, a szituációk?

Vas-Zoltán Iván rendezésében a színdarabot egyszer már bemutatták a Bakelitben. A Tesla Teátrumban, immár a pesti belvárosban, könnyen megközelíthető helyen, más szereposztásban újra láthatjuk a drukker lányok életének egy epizódját. Belepillantva a londoni fiatalok sorsába, ahol hasonló gondokkal találkozhatunk, mint idehaza: mennyire befolyásolja a család anyagi helyzete a későbbi sorsokat? Van-e kitörési lehetőség? Életcél-e a férjhez menetel? Pótcselekedet-e a mindennél fontosabb őrület, a vörös ördögök szereplésének folyamatos követése, akár óriási áldozatok árán? A darab aktualitását éppen ez adja, a fiatalok életkezdetének nehézségei.

Az előadás magával ragadó, szinte minden percben történik valami. Nem lankadhat a figyelem: óriási érzelmek, dühkitörések, érzelmi viharok. A darab végén a néző mindenképpen elgondolkodik e sorsokon. Hogyan tovább? S ezzel a rendező elérte a célját, hiszen az előadás végén felcsattanó tapssal nem fejeződik be a darab, tovább foglalkoztatja a téma a közönséget.

Érdemes figyelemmel kísérni a Tesla Teátrumban a Rátkai Márton Színház Műhely előadásait, amelyeket nem is olyan rég a Fészekben adtak elő.

Komédia két félidőben, 16 éven felülieknek. A szerepekben: Phil – Horváth Fanni, Nita – Dombrádi Alina; Beth – Dandé Daniella; Alice – Ádám Orsolya. Közreműködők: Eisler Gábor András, Varsányi Szabolcs. Írta: Debbie Horsfield. A rendező munkatársa: Kozma Andrea. Rendezte: Vas-Zoltán Iván.