Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 7. Az év 128. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739410. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyarország vonzó a német befektetők számára

Magyarország vonzó a német befektetők számára
Toronyi Attila

Ma tartotta a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) éves taggyűlését, egyúttal gazdasági konferenciát is rendezett Közép-Kelet-Európa – Németország erős partnere címmel. Ugyancsak a mai rendezvényen adták át a kamara Megbízható Munkaadó díját, amelyet az idén a K&H Banknak ítéltek oda. (Az illusztráció forrása: DUIHK.)

Közép- és Kelet-Európa országainak gazdasága jól teljesít az utóbbi időszakban, és a kedvező hangulat tükröződik a befektetők véleményében is. Bár a régió csak nyolc százalékát adja az EU GDP-jének (bruttó hazai termékének), de a térség államaiban befektetett német működő tőke a nyolc évvel ezelőtti 80 milliárd euróról hat év alatt több mint százmilliárdra nőtt.

A DUIHK nemrég felmérést végzett Közép- és Kelet-Európa 16 országának gazdasági szereplői körében, s mint a válaszokból kitűnik: derűlátóak a várakozások. A vizsgált államokban – Albániától Észtországig – nőtt a foglalkoztatottság, a versenyképesség és a gazdasági hatékonyság. A befektetőket érintő működési és szabályozási környezetet alapvetően jónak mondható, bár Magyarországot leszámítva magas a társasági adó, és panaszkodtak a bérköltségek miatt is.

A taggyűlésen a kamara a 19 vállalatnak adta át a „Megbízható Munkaadó” díjat. Az okleveleket Volkmar Wenzel, a Németországi Szövetségi Köztársaság nagykövete, valamint Steványik Tamás, a zsűri szóvivője, az ELMŰ-Émász Nyrt. HRigazgatója adta át. A harmadik pályázati ciklusban a következő vállalatok nyerték el a „Megbízható Munkaadó” címet:

Aventics Hungary Kft., binder cable assemblies Bt., Budapest Bank Zrt., dm Kft., FATH Components Kft., HAUNI Hungária Gépgyártó Kft., IMPERIAL Logistics Kft., Jankovits Engineering Kft., K&H Bank Zrt., Leitner + Leitner Tax Kft., MVM OVIT Zrt., Penny-Market Kft. Rhodius Magyarország Ipari és Kereskedelmi Kft., ROTO ELZETT CERTA Kft., SOLVARO Kft., Weishaupt Hőtechnikai Kft., WTS Klient Kft., ZIEHL-ABEGG Kft.. ZIMBO Perbál Húsipari Termelő Kft.

A tanácskozáson ismétlődően szó esett a szakképzett munkaerő hiányáról, ami a további befektetések korlátja lehet. Ugyancsak nincs előrelépés az egész térségben a korrupciót illetően. (A legkorruptabb Macedónia, a legkevésbé korrupt Észtország.) „Ha ismét választhatnának, hol ruháznának be?” – hangzott a felmérés egyik kérdése. A válaszadók négyötöde a már kiválasztott államot jelölte meg. (Magyarország esetében az itt működő német vállalatok 84 százaléka választaná újból hazánkat befektetése színhelyéül.)

Közismert, hogy a győri Auditól, a kecskeméti Mercedesen át a Boschig, a Siemensig, a BASF-ig számos német nagy- és kisvállalat telepedett le Magyarországon. Tevékenységükkel, bekapcsolódásukkal a kutatásba és fejlesztésbe, a duális képzésbe meghatározó szerepet játszanak a hazai nemzetgazdaságban. Ugyanakkor a Visegrádiak (V4) többi államai szintén Németország fontos partnerei közé tartoznak. Erről a Külgazdasági- és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára beszélt a rendezvényen. Magyar Levente kiemelte: Németország importjának 12–13 százaléka származik ezekből az államokból, és a német export 10-11 százaléka irányul a V4-országokba. „A magyar kormány hosszú távon fenn akarja tartani a kedvező befektetői környezetet” – hangsúlyozta az államtitkár.

Előadásában Klaus Mangold stuttgarti menedzser, Oroszország tiszteletbeli baden-württembergi konzulja azt a kiemelkedő szerepet méltatta, amelyet a közép-kelet európai régió tölt be a német gazdaságban. A szakember a szűkebb témán túllépve felvázolta azt a világgazdasági környezetet is, amelyben az Európai Uniónak helyt kell állnia. Mint fejtegette, több irányból is veszélyek leselkedtek a kontinensre: gondot okoz az USA protekcionizmusa („Amerika is first”), Kína növekvő gazdasági befolyása, és fel kell dolgoznia az EU-nak a Brexitet is, valamint rendeznie kell kapcsolatait Oroszországgal.

Képlékeny és gyorsan változó a mai világ – figyelmeztetett Klaus Mangold –, és az uniónak nincsenek kész és tartalmas válaszai az aktuális kérdésekre. Macron francia elnök is türelmetlen – látván a brüsszeli lassúságot. Most még nagyon jó a gazdasági helyzet, dinamikusan nőnek a beruházások, bővül a GDP, de kérdés, hogy meddig marad ez így? Nem lesz-e visszaesés, különösképpen a felhalmozott adóssághegyek miatt. A német szakember szerint az EU kormányának számító Brüsszeli Bizottságot és az Európai Parlamentet terheli a felelősség, ha cselekvőképesség híján csupán elszenvedjük majd a bekövetkező változásokat, ahelyett, hogy tevőlegesen alakítanánk őket. A gazdasági és politikai korszakváltás jelenlegi időszakában nagyobb figyelemmel, kevesebb gyámkodással és több megértéssel kell kezelni a közép- és kelet-európai térség útkeresését. Ugyanakkor az Európai Unió is megérett arra, hogy újrafogalmazza saját identitását, meghatározza a nemzeti és európai értékek összhangját – mutatott rá nagysikerű előadásában Klaus Mangold.