Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 12. Az év 133. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739415. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Győr többet érdemel(ne) – konyhaszagot árasztó gazdasági udvar a klasszicista műemlék lakóházban

Győr többet érdemel(ne) – konyhaszagot árasztó gazdasági udvar a klasszicista műemlék lakóházban
Kulcsár László

Kikezdte az idő Győr legszebb, késő reneszánszkori (csakhogy minden bizonnyal hanyagul „szigetelt”) lakóházát – írtuk ez év január 2-án –, a Fejérvári-házat. Épült 1657-ben, részben kora barokk stílusban 1771-ben alakították át, jó másfél évtizeddel ezelőtt csodálatosan fölújították (bevezető kép, forrás: epiteszforum.hu, 2001) ám mára (ez év január első napjaiban) ilyen az Apáca utca 9. alatti épület kevésbé látszó, Szappanos közi homlokzatának lábazata:

A felvétel 2017. november 4-én készült.

Feltételeztük, hogy csak meglátja, észreveszi ezt a lehetetlen állapotot egy „illetékes”, mondjuk a pompás saroképület gazdája. Sajnos, hiú remény maradt a feltételezés, azóta semmi sem változott, legföljebb annyi, hogy a Szappanos közre néző ablakok még koszosabbak (a második felvétel ma készült). A Fejérvári-ház oldalsó homlokzati lábazatának szigetelése mit sem változott:

Ilyenkor – és a „Győr többet érdemel(ne)” sorozatunk írása közben nem egyszer – fölvetődik a kérdés: hát nincs az ország, sőt, Európa egyik legszebb városának gondnoka? Olyan személy, aki időnként kiszáll a gépkocsijából, és méltóztatik gyalog bejárni mindenekelőtt a turisták által leginkább látogatott belvárost, és észrevenni mindazt, ami szerkesztőségünk munkatársainak, fotoriporterének folyamatosan majd kiböki a szemét.

Győr Európa (egyik) kulturális fővárosa címére pályázik, és közben elképesztően romlik az épületállománya. Tele a város üres lakásokkal – többségében felújításra szoruló, elhanyagolt, veszélyes – eladó házakkal, műemlék (jellegű) épületekkel.

Nem tudható, hogy például ki engedélyezte a Jedlik Ányos utca 19. számú (legalább műemlék jellegű) sarokerkélyes lakóház udvarának raktárrá átalakítását? (A sors iróniája: vele átellenben, az ugyancsak pompás Esterházy-palotában kapott helyet a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatósága!) Ugyanerre a sorsra jutott a két épülettel odábbi, a Széchenyi tér 3. alatt magasodó klasszicista műemlék lakóház udvara is! Az is egy étterem gazdasági udvarává silányult, miközben a néhány benn lakó egész nap örvendezhet a konyhaszagnak. – Európa működő felében az ilyen szép, belvárosi házak udvarát az ott élők virágokkal, oda illő szobrocskákkal, korsókkal, ülőalkalmatosságokkal teszik otthonossá, lakályossá.

Az ám, kőhajításnyira a Fejérvári-háztól, a Stelczer Lajos utca 6. számú ház homlokzata is gyászos képet (balra) mutat. Feltehetően belül sem sokkal különb.

Győri polgárok, legalább Ti vegyétek észre azt, amit naponta akár többször és közelről is láttok: amortizálódik a lakóhelyetek. A várost elárasztó albérlők nem fogják helyettetek szóvá tenni…