Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Új adatvédelmi szabályok holnaptól az EU-ban

Új adatvédelmi szabályok holnaptól az EU-ban Új adatvédelmi szabályok holnaptól az EU-ban Új adatvédelmi szabályok holnaptól az EU-ban
Infovilág

Az Európai Bizottság ma négy területet érintő intézkedéscsomagot terjesztett elő a tőkepiaci unió és a bankunió kiépítésének előmozdítása céljából. A csomag a következő kezdeményezéseket foglalja magában:
 
1. Az államkötvény-fedezetű értékpapírok piacvezérelt fejlesztése: A Bizottság olyan új szabályokra tett javaslatot, amelyek lehetővé teszik, hogy új, piacvezérelt megoldások révén elmélyüljön az integráció és a diverzifikáció Európa pénzügyi szektorán belül, és ezáltal erősebbé és ellenállóbbá váljon a gazdasági és monetáris unió. A mai javaslattal elhárulnak az államkötvény-fedezetű értékpapírok piacvezérelt fejlesztését gátló indokolatlan szabályozói akadályok. Az említett értékpapírokat magánintézmények bocsátanák ki, euróövezeti államkötvények portfóliójára vonatkozó követelésként. A javaslat nem hat abba az irányba, hogy a kockázatokat és a veszteségeket az euróövezeti tagállamok közösen viseljék: a kockázatok és a veszteségek kizárólag a magánbefektetők között oszlanának meg.

2. Fenntartható finanszírozás: A Bizottság ma előterjesztette első konkrét intézkedéseit annak érdekében, hogy az uniós pénzügyi szektor vezető szerepet tölthessen be a zöldebb és tisztább gazdaság megvalósításában. A bizottsági javaslatok megerősítik az EU elkötelezettségét az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a párizsi klímamegállapodás végrehajtása mellett. A pénzügyi szektor bevonása nagymértékben fokozza majd az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy csökkenjen Európa környezeti lábnyoma és növekedjen az uniós gazdaság fenntarthatósága és versenyképessége. A gazdasági tevékenységek fenntarthatóságát meghatározó kritériumokra vonatkozó új szabályoknak köszönhetően a korábbiaknál több forrás beruházására kerülhet majd sor fenntartható tevékenységekbe.

3. A kisebb vállalkozások tőkepiaci finanszírozáshoz jutásának megkönnyítése: A Bizottság új szabályokra tett javaslatot annak érdekében, hogy a kis- és középvállalkozások (kkv-k) könnyebben jussanak finanszírozáshoz a nyilvános piacokon. Az EU-ban létrehozandó tőkepiaci unió ütemtervének részeként előterjesztett kezdeményezés várhatóan segíteni fogja az uniós kkv-kat abban, hogy könnyebben és kisebb költséggel vehessék igénybe a piaci alapú finanszírozási lehetőségeket – pl. a tőzsdei jegyzést –, és ezáltal növekedni tudjanak.

4. Szigorúbb gépjármű-biztosítási szabályok: A Bizottság javaslatot tett az uniós gépjármű-felelősségbiztosítások szigorítására, a gépjárműbalesetek áldozatainak védelme és a biztosítottak jogainak hatékonyabb érvényre juttatása céljából. A mai javaslat többek között biztosítani fogja, hogy a gépjárműbalesetek áldozatai még a biztosító fizetésképtelensége esetén is megkapják az őket megillető kártérítés teljes összegét. Ezen túlmenően a módosított szabályok biztosítják majd, hogy azok a károsultak, akik egy másik uniós tagállamban már rendelkeznek korábbi kártörténettel, ugyanolyan elbánásban részesüljenek, mint a belföldi kötvénytulajdonosok, és potenciálisan előnyösebb biztosítási feltételek vonatkozzanak rájuk.

A Gazpromnak szavatolnia kell a szabad és versenyképes árú gázellátást Közép- és Kelet-Európában
 
Az Európai Bizottság a mai napon határozatot fogadott el, amely kötelezettségeket ír elő a Gazprom számára. A határozat arra irányul, hogy érvényre juttassa a Bizottság versenyjogi elvárásait, és lehetővé tegye, hogy a földgáz szabadon és versenyképes áron jusson el a közép- és kelet-európai gázpiacokon a fogyasztókhoz. Ennek a lakosság és a vállalkozások egyaránt hasznát látják.

A Gazprom számos közép- és kelet-európai országban domináns piaci pozícióval rendelkezik a földgázellátás terén. 2015 áprilisában a Bizottság ún. kifogásközlést küldött a Gazpromnak. Ebben arra az előzetes álláspontra helyezkedett, hogy a vállalat megsértette az uniós trösztellenes szabályokat, amikor átfogó stratégiát követett, hogy a gázpiacokat a nemzeti határok szerint felossza nyolc tagállam – Bulgária, a Cseh Köztársaság, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország és Szlovákia – között. Ez a stratégia elősegíthette, hogy a Gazprom magasabb gázárakat számítson fel öt tagállamban (Bulgáriában, Észtországban, Lengyelországban, Lettországban és Litvániában).

A ma elfogadott határozat véget vet ennek a gyakorlatnak. A Bizottság úgy döntött, hogy az alábbi kötelezettségeket (az 1/2003 antitrösztrendelet 9. cikke értelmében) jogilag kötelező erőre emeli a Gazprom számára a következő nyolc évre:

  • A gáz szabad áramlását hátráltató szerződéses akadályok felszámolása: a Gazpromnak fel kell számolnia minden olyan korlátozást, amely gátolja, hogy az ügyfelek határokon átívelő jelleggel továbbértékesítsék a földgázt.
     
  • Az elszigetelt piacokra irányuló és onnan kiinduló gázáramlás elősegítésének kötelezettsége: a Gazprom lehetővé fogja tenni a szabad földgázszállítást Közép- és Kelet-Európa azon részeibe – konkrétan a balti államokba és Bulgáriába –, amelyek még mindig el vannak szigetelve a többi tagállamtól az energiarendszer-összekötők hiánya miatt.
     
  • Strukturált eljárás a versenyképes gázárak biztosításáért: a Gazprom érintett ügyfelei hatékony eszközt kapnak annak biztosításához, hogy az általuk fizetett gázár tükrözze a nyugat-európai gázpiacok árszintjét, ahol tényleges verseny folyik.
     
  • Tilos a gázellátás terén meglévő erőfölényt kihasználni: a Gazprom nem élhet azokkal az előnyökkel, amelyekre erőfölénye révén tett szert a gázinfrastruktúra területén.
  •  
  • A 1/2003/EK antitrösztrendelet
  • A Bizottság kifogásközlést küld a Gazpromnak
  • Az ügy ismertetése AT.39816 ügyszám alatt

 

110 millió euró támogatás 65 innovatív kkv-nak, köztük egy magyar cégnek
 
A „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogram égisze alatt 20 ország 65 innovatív kis- és középvállalkozása részesül rövidesen összesen több mint 110 millió euró összegű uniós támogatásban. Az ún. kkv-eszköz második szakaszában nyújtott támogatás 64 projekt innovációs tevékenységeinek (demonstráció, tesztelés, prototípus-készítés, bővítés stb.) finanszírozásához járul hozzá projektenként legfeljebb 2,5 millió euróval. A legutóbbi fordulóban egy magyar innovatív céget is kiválasztott az innovátorokból, vállalkozókból és kockázatitőke-befektetőkből álló zsűri: a Virtual Solutions Kft. szoftverrobotok témájában kidolgozott projektjére fordíthatja az uniós forrásokat. A következő fordulóra 2018. október 10-ig várják a pályázatokat.
 

 

Új adatvédelmi szabályok holnaptól az EU-ban
 
A holnapi naptól – május 25-étől – új adatvédelmi szabályokat kell alkalmazni EU-szerte. A Bizottság nyomon követi, hogy miként alkalmazzák a tagállamok az általános adatvédelmi rendeletet, és szükség esetén meghozza a megfelelő intézkedéseket.
 
Az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) életbelépésének alkalmából Andrus Ansip digitális egységes piacért felelős bizottsági alelnök és Vĕra Jourová jogérvényesülésért, fogyasztópolitikáért és nemek közötti esélyegyenlőségért felelős uniós biztos közös nyilatkozatot adtak ki, amely itt érhető el.