Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mesterséges intelligencia a rákkutatásban – még 21 Lendület-kutatócsoport

Mesterséges intelligencia a rákkutatásban – még 21 Lendület-kutatócsoport
(mta.hu)

Hogyan lehet mesterséges intelligencia segítségével pontosabban megérteni a daganatos betegségek kialakulását és az agy működését? Melyek a bölcsőde, az óvoda, az iskola vagy az egyetem elkezdésekor a hatékony alkalmazkodás kulcstényezői? Mi segíti a nehézségekkel való sikeres megküzdést? Ezekre a kérdésekre is keresik a választ az MTA Lendület programjának idei nyertesei.

Mostanáig összesen 164 Lendület-kutatócsoport alakult; a Magyar Tudományos Akadémia az idén 3541 millió forintot fordít a támogatásukra.

Az Akadémia 2009-ben hirdette meg a fiatal kutatóknak kiválósági programját, a Lendületet. A program célja az akadémiai intézményekben és egyetemeken folyó kutatások dinamikus megújítása nemzetközileg kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről hazahívásával, illetve itthon tartásával. A Lendület a kiválóság és a mobilitás együttes támogatására irányul: a befogadó kutatóhelyeken új téma kutatására alakuló kutatócsoportok számára gondoskodik anyagi forrásról.

Lendület-kutatócsoport vezetésére – életkoruknak és tudományos teljesítményüknek megfelelően – PhD/DLA tudományos fokozattal rendelkező kutatók pályázhattak:

Lendület I. – Önálló kutatói pályát kezdők kategóriája: jellemzően 38 évesnél fiatalabb, kiemelkedő és folyamatosan növekvő teljesítményt mutató, ígéretes fiatal kutatók. E kategória nyertesei azt vállalták, hogy a Lendület program részeként végzett kutatásaik során vagy befejezésükkor pályáznak az Európai Kutatási Tanács (ERC) valamelyik kiválósági felhívására.

Lendület II. – Sikeres önálló kutatói pályát folytatók kategóriája: jellemzően 35–45 év közötti, nemzetközileg is elismert, tartósan kiemelkedő és növekvő teljesítményű vezető kutatók. E kategória nyertesei azt vállalták, hogy a Lendületben végzett kutatásaik közben vagy utána pályáznak az Európai Kutatási Tanács (ERC) „Consolidator” vagy „Advanced” kategóriájában, vagy egyéb nemzetközi pályázaton nyernek el Lendület-támogatással összemérhető, a támogatási periódus utáni időszakban a csoport fenntartásához szükséges finanszírozást.

További részletek a nyertesekről, tessék kattintani!