Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kapus a kapuban: hát hol lenne?

Kapus a kapuban: hát hol lenne?
Horváth Kálmán

Újsághír: Május 14-én a Győri Audi ETO kézilabda-csapata, a hosszabbításban 27­-26-ra legyőzte a macedón Vardar Szkopje együttesét a női kézilabda BL budapesti döntőjében.

Kiss Évaként könnyű hősnek lenni, Kiss Éváról majd évszázadokon át lehet mesélni, méltó utódja Dobó Katicának vagy Zrínyi Ilonának. Kiss Éváról állítható szobor, nevezhető el utca, a vésnökök, piktorok nem kapnak frászt, mint az óvodapedagógus, Brunszvik Teréz vagy a szabadságharcos, Lebstück Mária, esetleg első miniszterelnökünk lányának, Batthyány Emmanuela nevének megörökítésekor.

Egy Kiss Éva utcának irányítószámot sem kell keresni, 73-as, nincs vita, ez Kiss Éva mezszáma, ezt viselte a Bajnokcsapatok Európa Ligájának döntőjében, nemcsak ő, hanem a 73-as is szembenézett a hetesen betörő ellenfelével, a mérkőzés utolsó másodpercében együtt védték a védhetetlennek tetsző lövést, a világnak így maradtak meg: a győztes csapat a Győri Audi ETO, a bravúrkapus Kiss Éva, és a 73-as, mint szerencseszám.

Amikor a kapust megkérdezték, hogy mire gondolt, amikor jött felé a labda, akkor azt mondta, hogy arra gondolt, hogy ki kell védenie. A szurkoló persze tudja, hogy a kapusnak az a dolga, hogy védjen, de a szurkoló lassan elfelejti, hogy az emberek a dolgukat végzik. A kapus védés helyett például ellophatná a labdát, a szertáros talán nem csinál szoros leltárt, a kaput is haza lehetne vinni, a fém mehetne a telepre, a hálóval lehetne halászni, a mezben takarítani, német a szponzor, előbb utóbb kivonul Magyarországról, addig kell lenyúlni, amíg itt van.

A sportban megengedhető a lenyúlás, Felcsút például a legismertebb magyar focis legenda emlékét nyúlta le, a vörös csillagos, őrnagyos, hatalommal bratyizó Puskás elvtárs maradt Kispestnek, a világsztár, az arany csapatos, a 6-3-as, a spanyolos Pancho pedig már Fejér megyei, pedig arrafelé még az Öcsi-fröccs receptjét sem ismerik.

A szurkoló egyébként is zavarban van, napközben arról hall, hogy Európa haldoklik, mégis a nevével hirdetett bajnokságok a legértékesebbek, a női kézilabdázók legjobb csapata magyar, de holland, norvég, brazil játékosok alkotják, amikor sztárt kell igazolni, akkor nincs rasszizmus, nincs migráns, nincs keresztény identitás, a sport szépsége, ésszerűsége felülírja a politikai lózungokat, a pályán nem lehet hazudni, nem lehet kerítést felállítani, ha jön az ellen, akkor nem a miniszterelnök, nem az országház a védelmező, a kapuban Kiss Éva áll, az ő döntése, hogy lop vagy véd.

Nem könnyű a kapusok élete…