Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Óbudán épít bevásárló-központot az ECE – ez is Árkád lesz?

Óbudán épít bevásárló-központot az ECE – ez is Árkád lesz?
(Munkatársunktól)

Évek óta húzódó ügy egy újabb budai bevásárló-központ építése. Közben nemcsak az építészek és várostervezők, de a lakosság körében is élénk vita van arról, kell-e még egy „pláza” a fővárosnak, vagy sem. Vannak, akik máris átkozódnak, hogy még nagyobb lesz a forgalom az óbudai Szentendrei úton, mint eddig, mások a környéken lévő többi üzlet megélhetését féltik, míg megint mások a plázastopra hivatkoznak.  

Hallhatók olyan hangok is, hogy teljesen fölösleges a beruházás, hiszen ugyanazok a világmárkák lesznek jelen ott is, mint a többi fővárosi plázában, és olyan vélemények is akadnak, hogy a környéken – beleértve Szentendre vonzáskörzetét is – talán mégis van létjogosultsága, hiszen kevés a modern üzlet. A környezetvédők – hiába nevezi magát a beruházás zöldnek – viszont eleve károsnak tartják az óriási energiával létrehozandó és majdan üzemelő monstrumot, emlékeztetve néhány bevásárló-központ bukására vagy tengődésére.

A ma még névtelen bevásárló-központ a főváros északnyugati részén, Óbudán, a Dunához közel, az egykori Budapesti Harisnyagyár területén helyezkedik el. Három szinten, több mint 170 üzletnek és több mint 50 ezer m² bérelhető területnek ad majd helyet. Az építése előreláthatólag jövőre kezdődik, a bevásárló-központ nyitása pedig 2021-re várható.

„A legmodernebb és legvonzóbb bevásárló-központot tervezzük Magyarországon. Célunk, hogy a bérlői és a kiskereskedelmi összetétel, a szolgáltatási kínálat, valamint a vásárlói élmény tekintetében új normát teremtsünk” – jelentette ki újságírók előtt Christoph Augustin, az ECE magyarországi ügyvezető igazgatója. A német betűszó feloldva: Einkaufs-Center-Entwicklungsgesellschaft, azaz bevásárló-központ-fejlesztő társaság.

A nemzetközi csúcsmárkákból és helyi kereskedőkből álló bérlői összetétel mellett az ECE új terveiben – amelyekre a világos és tágas kialakítás a jellemző – látványos gasztronómiai terek is helyet kapnak. Ami a vendéglátást illeti, ugyancsak széles választékot ígérnek. Az éttermek egy részét a nagy tetőkert mellett alakítják ki, napozóterasszal. Lesz 4D technológiával működő ultramodern mozi is.

A létesítményt közvetlenül a többsávos Szentendrei út mellé kívánják építeni – sűrű lakóövezet, HÉV-megálló és buszpályaudvar szomszédságában. A bevásárló-központban 1800 parkolóhely lesz. A vonzáskörzetből több mint 640 ezer lakos számára 30 percen belül, több mint 760 ezer számára pedig 45 percen belül lesz elérhető a bevásárló-központ.

„A Szentendrei úti rozsdaövezet megérett a megújulásra – jelentette ki Bús Balázs, Budapest III. kerületének polgármestere. – Örömünkre szolgál, hogy az ECE kerületünket választotta legújabb beruházása helyszínéül. A bevásárló-központban mintegy ezren találnak munkát, ráadásul amellett, hogy rehabilitálja a kerület egyik szerves részét és javítja a térség infrastruktúráját, a mostaninál vonzóbbá teszi Óbudát a vásárolni és kikapcsolódni vágyók számára”.

 Magyarországi leányvállalatának 1996-i megalapítása óta az Einkaufs-Center-Entwicklungsgesellschaft a partnereivel közösen több mint 600 millió eurót fektetett be Magyarországon. A társaság jelenleg öt bevásárló-központot üzemeltet összesen 210 ezer m2 bérbe adható területtel, ezzel az ECE a legnagyobb magyarországi belvárosi bevásárló-központ-üzemeltető hazánkban. Az öt bevásárló-központból egy Budapesten, a többi pedig négy nagyvárosban – Győrött, Debrecenben, Pécsett és Szegeden – található, valamennyi nevében szerepel az Árkád szó.