Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Leendő amerikai nagykövet: büszke zsidóként harcolni fog a magyarországi antiszemitizmus ellen

Leendő amerikai nagykövet: büszke zsidóként harcolni fog a magyarországi antiszemitizmus ellen Leendő amerikai nagykövet: büszke zsidóként harcolni fog a magyarországi antiszemitizmus ellen Leendő amerikai nagykövet: büszke zsidóként harcolni fog a magyarországi antiszemitizmus ellen

Fontos szövetségesünknél szolgálatot teljesíteni megtisztelő lenne a számomra, és ráadásul egy olyan időszakban, amikor a világ egyik, kihívásokkal teli, változó térségéről van szó – így fogalmazott kongresszusi meghallgatásán a 79 éves David B. Cornstein, akit Trump elnök Budapestre akkreditál nagykövetként – tudtuk meg az amerikai szenátus Külügyi Bizottságának honlapjáról.

A Sára magyar nagyanyjára büszke, leendő nagykövet elmondta, arra is büszke, hogy a JC Penny nagyáruházban ötlete alapján megvalósított ékszerosztály olyan sikeres lett, hogy a múlt 40 év alatt 1200 hasonlót hozott létre az Egyesült Államokban. Ezenkívül meghonosította Nagy-Britanniában, Francia- és Németországban is, és nyugdíjba vonulásakor több mint egymilliárd dollár bevétellel zárta magánbiznisz-karrierjét. A tengerészgyalogosok alapítványától kezdve a New York-i Kikötői Hatóságon át egészen a Park East Zsinagóga igazgatótanácsi tagságáig bezáróan számtalan közfeladatot ellátott és jótékony alapítványokat szolgált.

Ha most megszavazzák David B. Cornstein kinevezését, akkor nem csupán az amerikai érdekeket, hanem azokat az amerikai értékeket is következetesen képviselni kívánja, amelyek közé olyanokat sorolt, mint a sajtó- és szólásszabadság, valamint a vallásszabadság, és amelyeket nem lehet és nem szabad korlátozni. Leszögezte: Orbán kormányzása idején a magyar gazdaság rendkívül jól teljesít, ezért az eddig is kiterjedt és jó gazdasági kapcsolatokat tovább szándékozik bővíteni.

Büszke zsidóként pedig kifejezetten kiemelt küldetésének tartja a Magyarországon és a Közép-Kelet Európában tapasztalható antiszemitizmus megállítását. Minden zsidó szervezettel kapcsolatot kíván kiépíteni, s célja, hogy a zsidók teljes biztonságban érezhessék magukat – mutatkozott be az Amerikai Egyesült Államok kinevezésre esélyes magyarországi nagykövete, David B. Cornstein.

A Soros-terv címmel „bizonyító erejű dokumentumokat” küldött Szijjártó Péter az osztrák szövetségi elnöknek, Alexander Van Der Bellennek – számol be számos osztrák médium, a többi között a Die Presse. Az elnök és az Orbán-kormány közti nézetkülönbség előzménye, hogy Van der Bellen szerint George Soros nem tehet a migránsok európai áradatáról. Az utóbbi hetekben Ausztriában is kiéleződött ez a vita, s ráadásul Szijjártó – állítván a szövetségi elnökről – úgy fogalmazott, hogy Van der Bellen is Soros oldalára állt.

A Die Presse igyekszik elmagyarázni, hogy mi a különbség a migránsáradat megállítására írt Soros-javaslatok és a magyar kormány által félreértelmezett mondatok között, amelyek oly módon megfertőzték a magyarokat és a választási kampányt, hogy négyötödük úgy vélte, létezik Soros Párt is – adta hírül a lap magyar közvélemény-kutatási adatokra hivatkozva.

Az Országháza előtti keddi tüntetésnek még mindig erős a nemzetközi visszhangja: a Reuters jelentése még most is felbukkan számos blogban például, és az arab Al Jazeera hírügynökség is részletes, videóval is párosított cikkben számol be a választási eredményekbe beletörődni nem tudók tiltakozásáról. A tiltakozók az ellenzéki pártok teljes összefogását követelték – emelik ki a tudósítások. Megszólaltatták az egyik fő szervezőt, Gulyás Balázst is, aki szerint Orbán –sem nem keresztény, sem nem demokrata.

Az arab tv beszámolója a politikai és közhangulat jellemzésére a tiltakozók jelszavait idézte: „mocskos Fidesz” és „le a korrupcióval”. Szijjártó Péter fél órás interjút is adott az Al Jazeerának, amely megjegyzi, Orbán Viktor ezúttal sem állt velük szóba, így a külügyminiszter igyekezett megvédeni a kormányfő migrációs politikáját. Kijelentette: a nemzetközi média ellenséges kampányt folytat a kormány ellen. Erre az újságíró, James Bays megjegyezte, az ENSZ emberi jogi biztosa is azt állította, hogy nemzetközi törvényt sértett Magyarország a menekültekkel való bánásmóddal. Mire a külügyminiszter: igazságtalan volt velünk szemben, egyoldalú információk alapján tett kijelentésével súlyos hibát követett el, márpedig ilyen felelős poszton nem lehetne hibázni – véli Szijjártó.

A magyar kormányfő az iszlamizáció ellen küzd címmel a detroiti Church Militant számol be szintén videóval arról, hogy Orbán Viktor a keresztény Európát és országát félti a muzulmán bevándorlóktól, mert kultúrájuk összeegyeztethetetlen az európaival. A cikk egyértelmű kiállás Orbán Viktor mellett. A The Atlantic folyóirat a „Chruch Militant”-ról megjegyzi, a liberális amerikai eszmék ellen vívja a maga harcát.