Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

371 csillag: megemlékezés a roma holokauszt évfordulóján

371 csillag: megemlékezés a roma holokauszt évfordulóján
(Tudósítónktól)

Miként Európa számos országában, akként hazánkban is május 16-án emlékezünk a holokauszt roma áldozataira. A Roma Produkciós Iroda „371 csillag” címmel ünnepi megemlékező műsort tart május 19-én délután hat órától a Nemzeti Színházban.

Az évforduló az Auschwitz–Birkenau II/e láger cigány családi táborban történt lázadás kapcsán emlékezik a holokauszt roma áldozataira, a többi között arra a 371 gyermekre, aki a haláltáborban született és a náci vérontás áldozatává vált. Rudolf Höss intézkedésére 1944. május 16-án megpróbálták felszámolni a tábort, de a cigányok ahelyett, hogy szó nélkül engedték volna, hogy a gázkamrákba hajtsák őket, fellázadtak. Habár sok roma áldozatul esett a harcnak, őreik közül jó néhányan elestek. Mivel ezen a napon is érkezett transzport a táborba, a táborparancsnok lefújta a támadást, és a vonatokhoz vezényelte a katonákat…

Otto Rosenberg túlélő visszaemlékezése: „… mindannyian teljes apátiába zuhantunk. Ennek ellenére egy alkalommal ellenálltunk. Az volt a szándékuk, hogy elégessenek minket, szintiket. Az orosz szintiket a 23-as tömbből már elvitték. Elégették őket. Nekünk az lett mondva, hogy himlősök, és minket is megfertőzhetnek. Estefelé begurult néhány teherautó. A leugráló SS-eseknél kutyák, karabélyok és géppisztolyok voltak. Felpüfölték az embereket a teherautókra. Hallottuk a sikolyokat, az ugatásokat és a lövéseket. A tetőablakokon át néztünk ki; a barakkokban nem voltak rendes ablakok. A járművek elhajtottak, mi pedig láttuk a lángokat kicsapni a krematórium kéményein keresztül. Égett emberhús szag volt."

A lázadás emléke máig példaértékű, amely bizonyítékként szolgál, hogy az elnyomással még a kilátástalannak látszó helyzetekben is szembe lehet, és szembe is kell szállni.

A Roma Produkciós Iroda az Európai Roma/Traveller Fórum 2006-i kezdeményezésére, a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság támogatásával a kortárs művészetek kiemelkedő alakjaival, zenei, irodalmi esttel állít emléket az áldozatoknak.

Klasszikus muzsika, hagyományos cigányzene, népzene, emlékiratok, kortárs irodalmi etűdök váltják egymást vizuális, hangulati aláfestéssel, vetített képekkel, filmbejátszásokkal. Műsorvezetés helyett a túlélők  vallomásai kötik össze a neves előadóművészek produkcióit.

Walter Winter Z3105 számú fogoly visszaemlékezése: „Egy nap végül megtörtént. 1944. május közepén. Figyelmeztettek minket, hogy az egész "Zigeunerlager"-et elgázosítják. Most minden a kezünkben volt. Mindenki képes volt felkészülni, lapátokkal és kövekkel, bármivel is, amit találhattak… Ellenállásunk sikeres volt, bátorságunk volt, hogy ne tegyük meg, amit tőlünk akarnak.”

A fellépők: Bodrogi Gyula színművész, Lukáts Andor színművész, Trill Zsolt színművész, Horváth Lajos Ottó színművész, Nyári Oszkár színművész, Snétberger Ferenc gitárművész, C-SZ-FISZ-A a 100 Tagú Cigányzenekar kamaraegyüttese, Romano Glaso együttes,  Somnakaj gyerekszereplői, Szilvási Gipsy Folk Band, TukeMO, Etnorom, Romano Suno, Dömötör Luca és a lányok, Radics Gigi.