Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tucatnyi kérdés Európa jövőjéről

Tucatnyi kérdés Európa jövőjéről
Infovilág

Az Európai Bizottság ma – amikor EU-szerte az Európa-napot ünnepeljük – online konzultációba kezdett. Arra vár választ az uniós polgároktól, milyen irányt vegyen az Európai Unió a jövőben. A konzultációs kérdések összeállítása céljából május 5–6-án 27 tagállamból 96 uniós polgár vett részt Brüsszelben azon a polgári fórumon, ahol közösen döntötték el, milyen kérdések szerepeljenek az európai polgártársaiknak szóló kérdőíven. Ez volt az első alkalom, hogy a Bizottság polgári fórumot hívott össze nyilvános konzultáció előkészítése végett.

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság által megszervezett esemény egyedülálló lehetőséget kínált a részvételi demokrácia gyakorlására, lehetővé téve, hogy a polgárok tevékenyen részt vehessenek az Európa jövőjéről szóló eszmecserében.
 
Az online konzultáció része a 27-tagú EU jövőjéről szóló vitafolyamatnak, mely a 2017. március 1-jén közzétett bizottsági fehér könyvvel kezdődött. Az uniós polgárok már eddig is beküldhették a Bizottságnak a véleményüket, javaslataikat az interneten. Az online konzultáció párhuzamosan fut majd az Európai Bizottság és a tagállamok szervezésében zajló „civil párbeszéd” rendezvénysorozattal. Hat év, 2012 óta mintegy 700 ilyen interaktív nyilvános vitát rendeztek 160 városban, a mostantól 2019 májusáig, az európai parlamenti választásokig tartó időszakban pedig még gyakrabban, további 500 alkalommal kerül majd sor civil párbeszédekre.

A konzultáció a jövő május 9-i nagyszebeni csúcstalálkozóig zajlik majd. A Bizottság az Európai Tanács decemberi ülésén időközi jelentést fog benyújtani a fehér könyv folyamatáról. A zárójelentést a 27 uniós tagállam nagyszebeni csúcstalálkozóján, csupán néhány héttel az európai parlamenti választások előtt terjeszti majd elő.

 

Magyarok Európáért díjban részesült Oláh-Berezvai Ágnes

A „Magyarok Európáért” díjat az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Miniszterelnökség EU-ügyi államtitkársága közösen ítéli oda olyan személyeknek, akik hosszú időn keresztül kiemelkedő színvonalú munkájukkal járultak hozzá ahhoz, hogy hazánkban a lehető legjobban megismerjék az Európai Unió működését és értékeit. A díjat az idén a Oláh-Berezvai Ágnes, az Európa Pont tájékoztató szolgálat vezetője ma ünnepi külsőségek között vehette át. (A kép forrása: Oláh-Berezvai Ágnes Facebook-oldala.)
 
Oláh-Berezvai Ágnes elkötelezett, kiemelkedő szakmai munkájával 14 éve gazdagítja a magyar polgároknak az Európai Unióval kapcsolatos ismereteit, fontos szerepet játszik az unió magyarországi kommunikációjában. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó irodája által közösen fenntartott Európa Pont tájékoztató szolgálat vezetőjeként nagy súlyt fektet arra, hogy a tájékoztató szolgálathoz fordulók – legyenek magánszemélyek, vállalatok, civil szervezetek, vagy Europe Direct irodák – minél hamarabb magas színvonalú, részletes, egyúttal közérthető információhoz jussanak. Egyike az immár több kiadást megélt „EU: éljünk vele!” című uniós kézikönyv szerzőinek, rendszeresen tart információs napokat, EU-tanórákat.