Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Töretlen vállalkozási kedv az építőiparban – 1261 céget alapítottak

Töretlen vállalkozási kedv az építőiparban – 1261 céget alapítottak
Opten-információ

Gyorsít az építőipar, még mindig képesek a növekedésre az ágazat cégei: az idei első negyedévben 1261 új cég alakult a szakmában. Ekkora vállalkozási kedvet legutóbb 2012-ben tapasztaltak a szakértők. A termelés mennyisége meredeken növekszik 2016 eleje óta, a termelési értékek havonta 20–30%-kal magasabbak az előző évi értéknél.

 

A szokatlan cégalapítási kedvet vélhetően több tényező együttes hatása fűti:

  • a megrendelési állomány növekedése kapcsán új szereplők piacra lépése
  • az eddigi szereplők tevékenységi köreinek kibővülése, kapcsolt vállalkozások létrehozása
  • a gyakori cégtörlés ellensúlyozása és a fluktuáció.

Az Opten céginformációs társaság szakértője szerint az ágazati alkalmazotti létszám 170 ezer körüli, ami csupán öt százalékkal több a 2016 eleinél; az új szereplők nem okoztak tömeges átstrukturálódást az ágazatban, ahonnan továbbra is szép számmal érkeznek adatok munkaügyi jogsértésekre, fekete foglalkoztatásra. Ekként a tényleges létszám-bővülés ennél nagyobb is lehet. Kétségtelen, hogy sok vállalkozó és alkalmazott más ágazatokból érkezik a megnövekedett kereslet hatására, összességében azonban a magas cégalapítási szám inkább köthető a régebbi szereplők aktivitásához.

Mivel az építőipar jelenlegi kínálata nem minden esetben képes kiszolgálni a keresletet, ezért egy-egy szereplőhöz olyan megrendelések is befutnak, amelyekre még nem szakosodott. A megnövekedett kereslet sok cégnél vezethet új ágazatok létrehozásához, végső soron új cégek létrehozásához is. A folyamatos technológiai, jogszabályi változások szintén indokolhatják, hogy egy-egy nagyobb cég mellett kisebb, szakosodott „cégtestvérek” nőnek föl. A hazai gyakorlat azt mutatja, hogy az új alapítású cégek 70–80 százaléka meglévő szereplőkhöz köthető, így a kapcsolt vállalkozások létrehozása annyira nem is meglepő.

Ha az 1261 újonnan alapított céget összevetjük azzal, hogy egyidejűleg 1002 építőipari vállalkozás meg is szűnt az első negyedévben, akkor kiderül: a cégek fluktuációja, cserélődése továbbra is feltűnően magas. A cégalapítások és a cégtörlések csaknem kétharmada továbbra is Budapesten és Pest megyében történik. A legnagyobb fluktuáció Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, valamint a fővárosban volt, a legalacsonyabb Tolna és Baranya megyében.