Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nyugdíjbiztosítás: nem jár automatikusan az adójóváírás – elfelejtett visszaigénylések

Nyugdíjbiztosítás: nem jár automatikusan az adójóváírás – elfelejtett visszaigénylések
Varga Péter

Megközelítette a negyedmilliót az államilag támogatott nyugdíjbiztosítások száma a múlt év végén. Az összes szerződő között mintegy 70 ezren vannak olyanok, akik 2017-ben szerződtek, vagyis első alkalommal kaphatják meg a befizetéseik után járó adójóváírást. Csakhogy: a támogatási összeget csak azoknak folyósítja az adóhatóság, akik ezt külön igénylik a május 22-ig benyújtandó szja-bevallásukban.

Érdekesség: az Union biztosító saját adatbázisa szerint tavaly az érintettek negyede elmulasztotta ezt a lépést, az új szerződők körében ez az arány meghaladja a harmadot is.

A négy évvel ezelőtt bevezetett, államilag támogatott nyugdíjbiztosítás alapján az állam az ügyfelek tárgyévi befizetéseinek ötöde után évi 130 ezer forintig adójóváírást fizet. A jóváírás azonban nem automatikus, az ügyfeleknek kell igényelniük a május 22-ig benyújtandó személyijövedelemadó-bevallásukban. A NAV a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül utalja a összeget a biztosítónál vezetett számlára.

A visszatérítés elmaradását nem csupán az ügyfelek figyelmetlensége okozhatja. Ha a szerződő ezer forintnál nagyobb adó- vagy járuléktartozást halmozott fel, az adóhatóság a tartozás rendezéséig visszatarthatja a folyósítást. Az is előfordulhat, hogy más adókedvezmények igénybe vétele miatt az adó összege nem elegendő a teljes körű adójóváíráshoz. Ilyenkor a jóváírás csak csökkentett mértékben kérhető.

Az adójóváírás igénylését a biztosító által legkésőbb február közepéig megküldött igazolás alapján kell kitölteni. Az szja-bevallásokat az idén a pünkösd miatt május 22-ig lehet benyújtani, vagyis aki valamilyen okból nem rendelkezik ezzel az igazolással, annak még maradt lehetősége arra, hogy a pótlásról intézkedjék a biztosítójának ügyfélszolgálatán. Akkor sincsen veszve az összeg, ha valaki a bevallás benyújtását követően vette észre, hogy elmulasztotta az igény feltüntetését: ez a lépés az elévülési időn belül (a tavalyi befizetések után járó visszaigénylések esetében például 2023 végéig) önellenőrzés keretében utólagosan pótolható.