Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hallgattassék meg a másik fél is! – A Roszatom álláspontja a Greenpeace balti-tengeri akciójáról

Hallgattassék meg a másik fél is! – A Roszatom álláspontja a Greenpeace balti-tengeri akciójáról
Infovilág

"Egy orosz hajó a svéd parti őrség és a dán haditengerészet közreműködésével megakadályozta, hogy a dániai Bornholm közelében veszélyes közelségbe kerüljön a Lomonoszov Akadémikus úszó atomerőművi blokkhoz a Beluga-2 hajó, fedélzetén a Greenpeace aktivistáival. A Murmanszk felé tartó úszó atomerőművi blokk egyik vontatóhajójával ütközött a Beluga-2. A Lomonoszov Akadémikus úszó atomerőművi blokkot a murmanszki kitérő után az Oroszország távol-keleti részén található Csukcsföldre vontatják, ahol a hálózathoz való csatlakoztatása után a világ legészakibb nukleáris létesítményévé válik. (A Grerenpeace tiltakozóhajója a Roszatom erőműhajója közelében.)

A Roszatom közölte: dicséret illeti a svéd parti őrséget és a dán haditengerészet egységét, valamint az összes érintett biztonsági szolgálatot és katasztrófa-védelmi egységet a veszélyes helyzet kezelése kapcsán. „A Roszatom mindig is nyitott volt a párbeszédre, beleértve a békés célú atomenergia ellenzőivel folytatott párbeszédet. Ezzel együtt a Roszatom meggyőződése, hogy a klímaváltozás és az Északi-sarkkörön túli területek jövője kapcsán őszinte és nyílt párbeszéd kell, és nincs szükség a mostanihoz hasonló felelőtlen akciókra.

A Roszatom számára alapvető a nukleáris biztonság elsőbbsége és projektjeinek társadalmi elfogadottsága, ezért szorosan együttműködik az érdekelt felekkel. A környezetvédők többsége kifejezetten támogatta ezt a projektet, amely csökkenti az északi-sarkvidéki területen a szén-dioxid és más káros anyagok kibocsátását. A Lomonoszov Akadémikus úszó atomerőművi blokk építése és helyszínre juttatása a legátláthatóbb módon zajlott,
a teljes folyamatot a független nukleáris hatóság felügyeli.

A Greenpeace előzetesen semmilyen információt nem kért a Roszatomtól az úszó atomerőművi blokkal kapcsolatban és nem kereste meg az orosz atomenergetikai hatóságot sem. A Greenpeace feltételezése az úszó atomerőmű veszélyes voltáról teljesen alaptalan és a szervezet semmiféle érdemi tudományos érvvel sem támasztotta alá állításait.

Azok, akik abban hisznek, hogy száz százalékban megújuló energiaforrásokkal biztosítható az energiaellátás, nem fogadják el azt a tényt, hogy a sarkkörön túli területeken, –60 fokos hidegben sem a nap-, sem a szélerőművek nem tudnak energiát termelni. Erre csak az atomenergiát vagy a szenet használó erőművek képesek. Utóbbiak erősen környezetszennyezőek, az atom viszont elejét veszi több tízezer tonna üvegházhatású gáz kibocsátásának, biztonságos, tiszta és megbízható energiát ad. Azok, akik ezt a tervet támadják, nem érdemlik meg, hogy környezetvédőnek vagy zöld aktivistának nevezzék őket, mert a bigott atomellenesség foglyai.

Roman Kopin, Csukcsföld kormányzója közölte: a jövőre üzembe álló úszó atomerőmű több mint 50 000 lakost fog szolgálni. Csukcsföld 1974 óta használ atomenergiát. Az extrém téli hidegben, amikor a hőmérséklet –60 fok alá esik, a közlekedési infrastruktúra hiánya miatt a távoli területek csak a nukleáris energiára támaszkodhatnak a gazdaságos és folyamatos villamosenergia-ellátás szolgálatában. Az úszó atomerőművi blokk a bilibinói atomerőművet és egy erősen szennyező régi szénerőművet helyettesít, tiszta, biztonságos és megbízhatóan rendelkezésre álló energiát biztosítva Csukcsföld lakosságának.

A Lomonoszov Akadémikus kis teljesítményű moduláris reaktorai a legkorszerűbb biztonsági és védelmi rendszerekkel vannak felszerelve. Az úszó atomerőművet az Északi-sarkkörön túl üzemelő, több száz reaktor/év biztonságos működést maguk mögött tudó orosz atomjégtörő-flottával szerzett tapasztalatok felhasználásával építették meg.

Az úszó atomerőműbe két KLT-40C reaktort építettek be (egyenként 35 MW teljesítménnyel) hasonlóan az atomjégtörőkön használt blokkokhoz. Az orosz atomtudósok és hajóépítők által tervezett reaktorblokkot egy 144 méter hosszú, 30 méter széles és 21 000 tonna vízkiszorítású hajótestre építették. Az úszó atomerőművet a 18. században élt világhírű orosz tudósról, Mihail Lomonoszovról nevezték el” – zárul az orosz cég magyarországi ágazatának lapunkhoz eljuttatott közleménye.