Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 30. Az év 121. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739403. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ide jutottunk: az uniós normák megsértése miatt javasolják az EU-támogatások felfüggesztését

Ide jutottunk: az uniós normák megsértése miatt javasolják az EU-támogatások felfüggesztését Ide jutottunk: az uniós normák megsértése miatt javasolják az EU-támogatások felfüggesztését

A Financial Times kész tényként közli, hogy szerdán az Európai Bizottság javasolni fogja Magyarország és Lengyelország uniós támogatásának felfüggesztését a jogállami normák megsértése miatt a 7-es cikkely alkalmazására való hivatkozással. A cikk alapvetően Lengyelországgal foglalkozik, mint a keleti régió nagy országával, amelyik a kohéziós alapok a legnagyobb nettó haszonélvezője.

Ugyanakkor megjegyzi, hogy a mezőgazdasági támogatások és a már megkezdett beruházások nem szenvednek kárt a jövőbeni forrásmegvonás miatt. Az egyszerű többség elvén alapul majd a szavazás, amiről állítólag már hallgatólagos megállapodás született a bizottsági tagok között, kizárva ezzel annak a lehetőségét, hogy az egyhangú szavazás esetén a lengyel és a magyar kölcsönös vétó megakadályozná Brüsszelt szándéka keresztülvitelében. Orbán Viktor nemegyszer nyilvánosan is jelezte, minden, Lengyelország elleni intézkedést megvétóz. A lengyel uniós miniszter hevesen támadta a bizottság várható új szavazási rendjét, amely új hatalommal ruházná fel a tagságot. Amire Brüsszelnek máris kész válasza van: nem lehet szabálytalanul, a bizalommal visszaélve felhasználni az uniós adófizetők pénzét.

A Financial Times cikke megjegyzi: épp akkor kerül sor a források felfüggesztésére, amikor Lengyelország hajlandóságot mutatott igazságügyi rendszere megváltoztatására az EU normáinak eleget téve.

Nevetséges a Soros-ellenes kampány, és a migránsokat elutasító politika visszaüt ránk, amiből az Európai Unió is rosszul fog kijönni – az osztrák szövetségi elnök. Alexander Van Der Bellen terjedelmes interjújából ezt tartotta fontosnak kiemelni a Profil politikai folyóirat, holott számos egyéb belpolitikai kérdés is témája volt a beszélgetésnek. Egyetért a szövetségi elnök Sorossal, amely szerint egész Európa demográfiai problémával küszködik, s erre épp megoldás lehetne a migránsok emberséges befogadása. Nem ért egyet sem a Szabadságpárttal, sem a koalíciót vezető Osztrák Néppárttal sem abban, hogy dicsérik Orbán Viktort, aki bűnbakot csinált Sorosból, mindenért őt hibáztatva. És persze nem ért egyet Orbán Viktorral sem: Ausztriának a Macron-féle Európa-vonalhoz és nem a Visegrádi 4-ekhez kellene tartozni. Egyébként a sorosozást ő is számos politikussal egyetemben antiszemita jelenségnek tartja. Szólt az ORF-et, a köztévét ért szabadságpárti bírálatról is, amely szerint nem lehet elhallgattatni a Magyarországgal szembeni kritikus véleményeket. Nem akar olyan országban élni, ahol nincs sajtószabadság. Erre megoldást lenne, ha az előfizetői díjakból tartanák fenn a közszolgálati médiát és nem a kormány pénzelné.

Pár órával később élesen kirohant az osztrák szövetségi elnök ellen Szijjártó Péter a magyar közszolgálati médián keresztül, de ennek külföldi nyomát egyelőre nem láttuk.

Nick Thorpe budapesti tudósításából a BBC honlapján megtudjuk, hogy hamarosan hazánkba látogat Angela Merkel német kancellár és Theresa May brit miniszterelnök. A két kormányfő a visegrádi 4-ek országai közül azzal kíván szót érteni, amelyik a legerősebben veri a nacionalista tamtamot. Miközben a magyar nagyban függ a német gazdaságtól, úgy tudható, hogy Merkel és Orbán között gyakorlatilag megszűnt a közvetlen kapcsolat.

És ha már BBC: Michael Ignatieff interjút adott a brit közszolgálati médiának, amelyben elmondja, hogy egyszerű oka van annak, miért nem szeretik a magyar hatóságok a CEU-t: azért mert az egyetem nem hajlandó teljesíteni a kéréseiket. Ezzel gyakorlatilag az utolsók egyike a CEU a független és szabad intézményeket tekintve Magyarországon – fogalmazott a Közép-európai Egyetem elnöke.

A Szijjártóval lezajlott találkozója után Jens Stoltenberg NATO-főtitkár brüsszeli sajtótájékoztatóján nagyra értékelte Magyarországnak a NATO-ban betöltött szerepét, ám figyelmeztetett: mielőbb megoldást kell találni az ukránokkal a nyelvtörvény miatt kialakult helyzetre, hogy Ukrajna NATO-tagságáról miniszteriális találkozó is létrejöhessen a júliusi NATO-csúcson, amit egyelőre blokkol Magyarország – számolt be több ukrán médium is, például az Unian

S ha már Kárpátalja: Washingtonban kitüntetést kapott a Hungarian American Coalition / Amerikai Magyar Koalíció gálavacsoráján a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola is az ukrán nyelvtörvény elleni harcának bíztatásaként. A Svéd Házban tartott eseményen részt vett Áder János, az est fővédnöke, George Pataki volt kormányzó, Csák János, volt brit nagykövet, és természetesen Maximilian Teleki, a koalíció ügyvezetője is.  A Trump-kormányt nem képviselte senki az eseményen, hivatalos személyként egyedül Gus Bilirakis floridai képviselőt említette meg a koalíció sajtóközleménye.

A Magyar Tudományos Akadémia könyvtárában őrzött 157 perzsa kézirat közös publikálásáról és Iránnak történő ideiglenes átadásáról írt alá egyetértési nyilatkozatot Teheránban Lovász László akadémiai elnök és az iráni külügyminisztérium államtitkára – számol be a hétvégi eseményről a MEHR iráni hírügynökség.  Az angolra fordított változatot is ki fogják állítani az eredeti iratokkal együtt mind két országban, elsőként Budapesten.