Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A munkavállalók szociális vívmányainak ünnepe –  Marianne Thyssen biztos május elsejéről

A munkavállalók szociális vívmányainak ünnepe –  Marianne Thyssen biztos május elsejéről
Infovilág

Holnap ünnepli a világ a munka nemzetközi ünnepét. Ez alkalomból Marianne Thyssen foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztos nyilatkozatot adott ki, amelyben hangsúlyozza, hogy május 1-je a munkavállalók szociális vívmányainak ünnepe. (A képen: Ausztrál munkások transzparense "nyolc óra munka, nyolc óra rekreáció, nyolc óra pihenés", Melbourne1856) A munka ünnepe azonban nem csupán az elért eredmények ünnepléséről szól, hanem felhívja a figyelmet arra is, hogy a jól működő szociális piacgazdaság nem magától értetődő, hogy a szabályait folyamatosan a gazdaságra és a társadalomra ható technológiai változásokhoz kell igazítani. A biztos nyilatkozata alább olvasható.

„Május 1-jén a világon mindenki a munka nemzetközi ünnepét ünnepli. Ami kezdetben a sztrájkmozgalom évenkénti megnyilvánulása volt, ma munkaszüneti nap, a munkavállalók szociális vívmányainak ünnepe.

Az első szociális vívmány a munkaidő nyolc órára történő korlátozása volt. Azóta számos további eredmény született. A munka ünnepe azonban nem csupán az elért eredmények ünnepléséről szól. Felhívja a figyelmet arra is, hogy a jól működő szociális piacgazdaság nem magától működik, hogy a szabályait folyamatosan a gazdaságra és a társadalomra ható technológiai változásokhoz kell igazítani.

Megbízatásunk ideje alatt pontosan erre törekedtünk és el is értük az alábbi célokat: Európa szociális dimenziója a napirend élére került. Húsz esztendő alatt az első szociális csúcstalálkozóra 2017 novemberében került sor Göteborgban. A csúcstalálkozón az Európai Parlament, a tagállamok és az Európai Bizottság kihirdette a szociális jogok európai pillérét, amely 20 kulcsfontosságú elvet és jogot határoz meg avégett, hogy az emberek hozzáférhessenek az oktatás, a képzés és az egész életen át tartó tanulás lehetőségeihez; a jó munkakörülményekhez és a hatékony jóléti rendszerekhez.

Eljött az ideje annak, hogy ezek az elvek és jogok a gyakorlatban is érvényesüljenek. Uniós szinten már számos kezdeményezést tettünk ezen a területen. Az európai készségfejlesztési programunk célja annak biztosítása, hogy az emberek megfelelő módon felkészüljenek jelenlegi és jövőbeli állásaikra. Javaslatokat készítettünk a munkafeltételek kiszámíthatóbbá és átláthatóbbá tételére, annak biztosítására, hogy valamennyi munkavállaló és önálló vállalkozó rendelkezzék a megfelelő szociális védelemhez való hozzáféréssel, és hogy az utazó munkavállalókra vonatkozóan méltányos és érvényesíthető szabályokat hozzunk létre.

A pillért és elveit közös erővel kell megvalósítanunk. Mindannyiunk együttes részvételére van szükség, beleértve a tagállamokat, az Európai Parlamentet, a szociális partnereket és végül, de nem utolsó sorban a civil társadalmat. Örömmel várom, hogy mindannyiukkal együtt dolgozzunk azért, hogy a következő években világossá váljék: a gazdasági és a társadalmi haladás egymást erősítik, és okunk van a munka nemzetközi ünnepének megünneplésére.

A szociális jogok európai pillérét ismertető weboldal