Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 30. Az év 121. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739403. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

4G sebességgel: Grieg, G-dúr, g-moll – koncert a Müpában

4G sebességgel: Grieg, G-dúr, g-moll – koncert a Müpában
(Munkatársunktól)

Változatosan összeállított műsorral zárja a Pannon-sorozatot az Energiaáramlás évadának utolsó hangversenye. Május 4-én a 4G sebességgel söpör végig a budapesti Müpa széksorai között, de egyáltalán nem a mobiltechnológiában megszokott formában! Grieg Holberg-szvitje, Ravel G-dúr zongoraversenye, majd Grieg g-moll vonósnégyese hangzik el, amelyet a koncert dirigense, Vass András saját átiratában hallgathat meg a közönség a Pannon Filharmonikusok előadásában. (Susie Knoll felvételén: Dejan Lazić)

Az E.ON-koncertsorozat záró hangversenyén Grieg népszerű Holberg-szvitje vezeti fel Ravel zongoraversenyét: a kitűnő horvát zongoraművész, Dejan Lazić előadásában szólal meg. A horvát születésű, ma Amszterdamban élő művész São Paulotól Tokióig koncertezett nagy sikerrel, több mint ötven lemezt készített és számos neves díj birtokosa. A koncert második felében dús hangzásokban, széles gesztusokban gazdag g-moll vonósnégyes zárja az előadást. A Pannon Filharmonikusok állandó karmestere, Vass András azonban újragondolta a darabot, melynek köszönhetően most első ízben szimfonikus zenekari változatban hangzik el a mű.

Vass András szerint a vonósnégyes nagyon érdekes műfaj, talán a kamarazene-repertoáron belül a legigényesebb. Szorosan összefügg a vonósnégyes a szimfonikus zeneirodalommal oly módon, hogy az összes létező zeneszerző, aki e területen nagyot alkotott, szinte kivétel nélkül a vonósnégyes kategóriában megtette ugyanezt.

A zenekar évadzáró hangversenyének utolsó műve tehát mindenképp különleges élményt ígér azoknak, akik május 4-én meghallhatják a Pannon Filharmonikusokat.

Szeptemberben Bécsi ikonokkal tér vissza a zenekar a Müpába, de már a májusi záró hangverseny estéjén vásárolhat és hosszabbíthat bérletet a közönség a 2018/2019, Titanium-évadra.