Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. április 28. Az év 119. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739401. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Amerika és Európa nem hagyhatja magára az ellenzéki magyar többséget

Amerika és Európa nem hagyhatja magára az ellenzéki magyar többséget Amerika és Európa nem hagyhatja magára az ellenzéki magyar többséget

Amerika és Európa sem hagyhatja magára azt a többséget, amelyik Orbán ellen szavazott – hívja fel a figyelmet a magyarországi helyzetre az European Council of Foreign Relations folyóiratban közölt elemzés, amely a Rekviem egy demokráciáért címet kapta. Sorra veszi, kinek mit kell tennie azért, hogy ne gazdagodhassanak Orbán családtagjai és oligarchái, hogy ne nyessék vissza még jobban a demokráciát, és hagyják élni a civil szervezeteket.

Az uniónak következetesen számon kell kérnie a következő költségvetési ciklus követelményeit, Amerikának pedig tovább kellene bővíteni a korrupció miatt kitiltottak listáját, hogy Orbán érezze: nincs lopás büntetlenül. Meg kell találni a módját annak, hogyan lehet elszigetelni a magyar kormányfőt és a fojtásában lévő központi intézményeket. Az OLAF-nak, az unió csalás elleni hivatalának az eddiginél intenzívebb nyomozást kellene végeznie, és eredményeit nyilvánosságra hozni. A lengyeleket már sikerült meghátrálásra kényszerítenie az uniónak, Magyarországnál is hasonló receptet kell alkalmazni. „Cselekednünk kell hallva a többség tiltakozását, hogy eljöjjön az igazi változás” – fogalmaznak a szerzők, Korányi Dávid és Chris Maroshegyi.

Tízezrek tüntettek Budapesten a kormány ellen ismét szabad sajtót és erős civil szervezeteket követelve – ezt emeli ki a szombati demonstrációról a Politico amerikai portál. A katari központú AL Jazeera arab hírügynökség 100 ezer tüntetőről ír, aki Orbán korrupciós ügyei és orosz kapcsolatai ellen tiltakozó táblákkal vonult fel a fővárosban. Vajnai Attila, az egyik szervező és baloldali politikus azt nyilatkozta, hogy az embereknek elegük van kormányzati médiából és új médiatörvényt követelnek.

Az osztrák Der Standard 50 ezer tüntetőt számolt, és Marki-Zay Péter beszédéből azt emelte ki, hogy a többség kiszavazta az ellenzéket, s hogy a tüntetők ma az új ellenzék. A brit, de amerikai és ausztrál kiadással is bővült The Week magazin szerkesztőségi cikke azzal a tételmondattal kezdi hosszú választási elemzését, hogy Orbán kivezeti hazáját a jogállamok közül, ahol az emberi jogokat sem tisztelik már, azonban mindezt hatalmas támogatással érte el. De hogyan? – csodálkozik rá a szerző.

Nacionalista retorikával és az idegenek elleni félelemkeltéssel. Ami bejön a magyaroknak, mivel történelmük az idegen elnyomás sorozatából áll. Az írás az EU felelősségét is firtatja, azonban Viviane Reding volt uniós biztost idézve beletörődik: az unió a nyitott és szabad társadalmak építésére van berendezkedve, és nem arra, hogy azokat büntesse, akik ezzel szembemennek. Mivel erre senki sem számított, nincsenek ezzel szemben megfelelő eszközei.

Senkit sem akarok hibáztatni, de úgy látom, hogy Moszkva befolyása Magyarországra egyre csak nő, ami nemcsak Kijev, de Európa számára és a NATO integritására nézve is fenyegetés – fogalmazott az ukrán külügyminiszter-helyettes, Vaszil Bondar a Szabadság Rádiónak adott, és a független ukrán Unian által is idézett interjújában. Bondar elmondja: remélte, hogy a választások után, amelyen fölényes győzelmet aratott a kormány, megváltozik Magyarország retorikája és politikája is, de ennek egyelőre jele sincs. Márpedig szerinte a józan ész azt diktálja, hogy a Kárpátalján élő magyarok miatt a magyar érdekek nem egyezhetnek az oroszokkal. 

A Kárpátalja portál pedig arról számol be, hogy Porosenko elnök megfosztaná ukrán állampolgárságuktól azokat, akik részt vesznek más országok választásain. Az országhatár átlépése külföldi útlevéllel, vagy az úti okmány felhasználása Ukrajna területén szintén az ukrán állampolgárság elvesztésével járna, ha ezt rögzítené a határőrszolgálat vagy más ukrán állami szerv.

Orbán Viktor legfőbb balkáni szövetségese, Alkeszandr Vucsics megköszönte Sorosnak, hogy Belgrádot választotta regionális központjának a romák felzárkóztatási programja támogatásával – adta hírül az elnöki sajtóiroda közleményét a Vajdaság Ma, amely beszámolt arról is, hogy  Szerbia európai integrációs előmeneteléről, a demokratikus  folyamatok és a reformok támogatásáról is tárgyalt Szerbia elnöke Alexander Sorossal, a Nyílt Társadalom Alapítvány igazgatótanácsának elnökhelyettesével.

„Miért forgolódik manapság az ágyában a kanadai magyar nagykövet, Ódor Bálint?” címmel írt elemzést Göllner András a kanadai Hungarian Free Pressben. Nos, azért forgolódik álmatlanul, mert sehogy sem tudja eladni a főnökét, Orbán Viktort a kanadai politikusoknak. Azt az Orbán Viktort és kormányát, amelyik az OLAF, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala listájának az élén áll – tekintve az adófizető uniós polgárok pénzének elherdálását. Ráadásul még a legkonzervatívabb amerikai agytrösztök is azt mondják – olyanok, mint az American Enterprise Institute, a Hudson Institute, Freedom House, a Carnegie Institute, The National Endowment for Democracy, Frontiers of Freedom –, hogy súlyos fenyegetés a magyar kormány a nyugati szövetségesek számára, nem beszélve a hazai civil szervezetekről.

Ódor Bálint nyolc éve nem csinál semmit Kanadában, holott neki nemcsak a magyar kormányt, hanem Magyarországot, a magyar embereket is képviselnie kellene. S nem fogadta meg azok tanácsát sem, akik segítő jobbot nyújtottak volna neki. Hiába próbálja számolgatni a fehér bárányokat, hogy elaludjon, mert azok farkasbőrbe bújva jelennek meg neki.

Címkék