Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vakok nemzetközi nyelve: a Braille-kultúra

Vakok nemzetközi nyelve: a Braille-kultúra
(Tudósítónktól)

Ma tartották meg a Visegrádi Alap által támogatott nemzetközi Braille-verseny magyarországi válogatóját. A kétévente esedékes vetélkedő célja, hogy népszerűsítse a Braille-kultúrát, erősítse a modern technika és a Braille-hagyományok összefonódását, valamint elmélyítse a barátságot a más országokból érkező, a Braille-kultúra iránt elkötelezett résztvevők között. (Illusztráció: Leipziger volkszeitung.)

Négy feladat megoldásában mérték össze tudásukat a versenyzők: Braille-írás, -olvasás, -szövegszerkesztés, továbbá az írásban megoldott feladatok elküldése e-mailben a zsűritagok részére. A feladatokat a versenyzők iPhone és Braille-kijelző használatával oldották meg. A verseny magyarországi fordulóját Budapesten az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány szervezte.

A nemzetközi verseny – névadója a francia Louis Braille (1809–52), a vakírás feltalálója – májusi döntőjén hazánkat Lakatos Melitta, Péter Zsigmond és Lebcelterné Veiland Orsolya képviseli majd a lengyelországi Poznańban. A döntőn a három legjobb helyezést elért magyar versenyző cseh és lengyel társaikkal mérkőzhet meg.

A mai esemény jó példa arra, hogy a Braille-kultúrának az informatika által meghatározott társadalomban is megvan a maga helye és szerepe. A Braille-kultúra összeköti a közép-európai térség vak és gyengénlátó polgárait.

A kezdeményezés megvalósítását a cseh, magyar, lengyel és szlovák állam által létrehozott Nemzetközi Visegrádi Alap támogatja; célja a fenntartható együttműködés előmozdítása a közép-európai térség országai között.