Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nem mind bio, amit annak mondanak

Nem mind bio, amit annak mondanak
Elek Lenke

Csak kiemelkedő minőségű bio-élelmiszereket lehet majd piacra dobni az EU-ban az Európai Parlament által elfogadott szabályok nyomán – olvasom az Európai Bizottság közleményét. Ezek kulcspontjai: szigorú ellenőrzések a termelési lánc minden pontján, új szabályok a szennyezés ellen, és hogy minden importnak meg kell felelnie az uniós szabványoknak. (Illusztráció: Bauerntüte)

Ez elgondolkodtatja az embert. Ezek szerint sok olyan bio-élelmiszert lehet kapni, ami nem elég jó minőségű? Ez eleve azt feltételezi, hogy a bionak minősített élelmiszerek gyártói sok esetben becsapják a fogyasztót. A másik: ha a bio-termékeket illetően is rendszabályokat kell hozni, akkor mi lehet a helyzet azokkal, amelyek nem organikusak, vagy ha úgy tetszik, nem biok?

No meg, mindez nemcsak Magyarországra vonatkozik, ahol éppen a közeli múltban tört ki a botrány: állítólag a nemzetközi láncok kis hazánkba rosszabb minőségű termékeket szállítanak, mint a nyugati, igényesebb, azaz jobb fizetőképességű országokba. (Most nem bioról van szó.)  Ez a vita ma sem zárult le, a gyártók és kereskedők egy része szerint csak a csomagolás más, bár ez sem mindegy, hiszen a küllem nagyon fontos része egy termék eladhatóságának, egy színes, modern külső mindent eladhat, és magasabb minőséget sejtet!

De térjünk vissza az EP közleményéhez. Ezek szerint a bio-élelmiszerek és címkézésük új rendszerével kapcsolatos, az EP és a tagállamok közötti tavaly júniusban létrejött megállapodást szentesítette a minap szavazattöbbséggel a brüsszeli parlament. A megállapodás sarokpontjai:

Magas minőség, azaz:

Szigorú ellenőrzések – az EP-nek köszönhetően a termelési lánc minden pontját évente legalább egyszer ellenőrizni kell.

Az import árunak mindenben meg kell felelnie az EU-s szabványoknak.

Ami a termelés növelését illeti:

Vegyes gazdaságok az átállás támogatására – lehetséges lesz egyszerre hagyományos és biotermékeket előállítani, ha jól elkülönítik a kettőt egymástól.

A kistermelőknek lehetőségük nyílik arra, hogy pénzt és időt kímélve csoportos tanúsítványt szerezzenek.

A szennyezés elkerülése

A termelőknek, ha nem akarják elveszíteni a bio-minősítést, új, megelőző intézkedések révén kell gondoskodnia arról, hogy áruikba ne kerüljön kémiai növényvédőszer vagy műtrágya.

A rendelet életbe lépése után négy évvel a Bizottság megvizsgálja, mennyire hatékony a szennyezés elleni védelem és szükség szerint módosít a jogszabályon. (Illusztráció: kochkor)

A közlemény egy idézetet is citál: „Az új jogszabály világosabb és stabilabb szabályokat kínál a fogyasztók és termelők számára, javítja az élelmiszerek minőségét és megerősíti a bio-élelmiszerek piacát” – mondta a téma egyik szakértője, Martin Häusling (Zöldek, Németország).

Ez megnyugtató, az viszont elgondolkodtató, hogy az elfogadott szöveget a Tanácsnak is jóvá kell hagynia, mielőtt 2021. január 1-jén életbe lép. 

Az még, ugye, majdnem három év, addig pedig tehát nemcsak itthon marad a káosz a bio, organikus, natúr, eco és más jelzőkkel illetett hazai és import élelmiszerek piacán. És akkor még nem is beszéltünk arról, ami nem bio, márpedig Magyarországon ilyen a többség…