Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Sztárparádé Baján: nagy sikernek ígérkezik az István, a király

Sztárparádé Baján: nagy sikernek ígérkezik az István, a király
Elek Lenke

Nyilvánvaló, hogy nem lehet olyan, mint 1983-ban, miért is lenne, bár a régi stábból ketten is jelen voltak a mai sajtótájékoztatón. Nem, nem a szerzők: Szörényi Levente és Bródy János hiányzott az eseményről. Viszont ott volt a budai Várban lévő Mária Magdolna altemplom romkertjében rendezett tájékoztatón Maklári László, a színház főzeneigazgatója és karmestere, aki a hibátlan zenei hangzásért felel és felelt 35 éve is, valamint Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház igazgatója, aki akkor még csak táncosként vett részt a színpadi forgatagban.

A Baján augusztus 24–25–26-án bemutatandó mű parádés szereposztású és ezt a helyszínen is bebizonyították a Budapesti Operettszínház sztárjai. Székely Kriszta a legfiatalabb rendező, aki eddig színre vitte a művet. A darab számos áthallást sejtet, de mindegyik korban így volt ez, amin nem kell meglepődnünk, hiszen egy jó rendezés mindig sokat ad a mának is.

A kulcsfontosságú szerepekben és a kisebbekben is nagy közönségkedvencek lépnek majd színpadra a bajai Petőfi-szigeten, ahol gőzerővel készülnek az eseményre. A múlt években 30 milliárdos beruházással bővítették a helyi infrastruktúrát, a közlekedéstől a vendéglátóhelyekig, amint azt Bócsa Barnabástól, a város turisztikai marketingjéért felelős vezetőjétől megtudtuk. A színházzal 2012-re nyúlik vissza a kapcsolatuk, a színészek mindig nagy örömmel lépnek fel a Sugovica partján, a helyi közönség pedig hálás a produkciókért.

Most pedig a szereposztásról, annál is inkább, mivel némi változtatással, az ősszel a fővárosban is látható majd a produkciót. Istvánt Kocsis Dénes játssza, édesanyját, Saroltot Polyák Lilla; esetében egy kicsit korainak látszik ez a szerep, igaz, akkor tájt, jó ezer esztendővel ezelőtt, még tizenévesen szültek az asszonyok. A szereposztás bulvárpikantériáját adja, hogy Lilla volt férje és mostani párja is szerepel a darabban. Rékát Gubik Petra alakítja, Koppány pedig Dolhai Attila. Fontos szerepet kap Homonnay Zsolt, Mészáros Árpád Zsolt, Kerényi Miklós Máté, Gömöri András Máté és Szendi Szilvi is.

A sajtóesemény részvevői ízelítőt kaphattak, néhány közismert dallam erejéig – a királyi palást kőbe vésett változata előtt – az István, a királyból, amit nagy élvezettel hallgattak az arra járó budaiak és a turisták is.