Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lombkorona-tanösvény és geoturisztika – Ipolytarnóc új családi élményeket kínál

Lombkorona-tanösvény és geoturisztika – Ipolytarnóc új családi élményeket kínál
(Tudósítónktól)

Újszerű és egyedi élményelemekkel bővítette az Ipolytarnóci Ősmaradványok turisztikai kínálatát a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága az idén, hogy még többféle programból válogathassanak az egyedülálló látványosságokra kíváncsiak.

Már e hónap végén új nyomvonalon, új élményelemekkel nyílik meg újra a lombkorona-tanösvény: magasban vezetett sétány új tartószerkezetet kapott, és a nyomvonala is módosult, amely új lehetőségeket kínál a terület természeti értékeinek a felfedezésére.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál az egyik különösen látványos program eddig is a geológiai tanösvény-látogatás végén várta a vendégeket. A túravezetés közben előbb a cápafogas sekélytengeri rétegekkel találkoznak az érdeklődők, majd az Ipolytarnócot híressé tévő megkövesedett fát (bal oldali kép) nézhetik meg, ezután vezetik be a résztvevőket a vulkáni katasztrófa miatt megmaradt ősállati lábnyomos területre. Eddig a programot egy 3D-s vetítés zárta, amikor egyenként bemutatták azokat az állatokat, amelyeknek lábnyomai a valóságban megtekinthetők.

Mostanra megújult a lábnyomos bemutató (A képen: őspatás lábnyoma.). Az új, hologramos animáció segítségével az állatok életnagyságban és ott láthatók, ahol a vulkáni katasztrófa idején voltak. Az új technológia révén a sok száz lábnyom „gazdái” immár azonosíthatók; az életnagyságú animáció által már elképzelhető az őslények mozgása, viselkedése.

Tavaly ősszel jelent meg guide@hand Bükki Nemzeti Park Igazgatóság alkalmazás. Az okostelefonos tájékoztató rendszer segíti a vendégeket az önálló felfedezésben és akár hosszú túrák megtervezésében is.

Az alkalmazás önmagában, tehát internet-kapcsolat nélkül is használható, a terület ugyanis közvetlenül a magyar–szlovák határon található, ahol sem a magyarországi, sem a szlovákiai hálózatok nem elérhetők. A guide@hand Bükki Nemzeti Park Igazgatóság alkalmazás éppen ezért a telefonokra, táblagépekre letölthető térképszelvényeket és túraútvonalakat kínál. A program segítségével túra közben fényképek, feljegyzések, videók készíthetők anélkül, hogy ki kellene lépni az alkalmazásból. A felvételek saját élménytárban tárolhatók, és akár az útvonalat is bemutató élménytúraként megoszthatók a közösségi csatornákon is.

A guide@hand Bükki Nemzeti Park Igazgatóság alkalmazás nemcsak az Ipolytarnóci Ősmaradványok felfedezésében hasznos segítség. Máris elérhetők egyéb, nógrádi tanösvény túravezetői is az applikáció által, a cél ugyanis az, hogy a Novohrad–Nógrád Geopark egyik legfontosabb bemutatóhelyeként a határon átnyúló geopark teljes turisztikai kínálatát bemutassa Ipolytarnócon – napokra szóló geoturisztikai élménycsomagot kínálva a Nógrád megyébe látogatóknak.