Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A TASZ marad – függetlenül az országgyűlési választások eredményétől

A TASZ marad – függetlenül az országgyűlési választások eredményétől
TASZ-sajtóközlemény

Vasárnap este a taszosok nagy része együtt várta az országgyűlési választások eredményét. Egész hétvégén izzott a választási forródrótunk, több mint 120 esetben segítettünk csak aznap a választópolgároknak. Hetek óta dolgoztunk azon, hogy a polgárok minél több információ birtokában és tudatosabban vegyenek részt a választásokon.

Az eredménytől függetlenül megígérjük: a TASZ marad. A TASZ pártsemleges szervezet, az eredmény mégsem volt mindegy nekünk. A harmadszorra is megválasztott Fidesz-KDNP az elmúlt nyolc év során sorra helyezkedett szembe a szervezet értékeivel, az idei kampány egyik központi eleme egyenesen a TASZ és más jogvédő szervezetek ellehetlenítése volt. Ugyanazt kérjük számon a mindenkori kormányon, de nem vagyunk naivak. Az elmúlt nyolc év tükrében tudjuk, hogy mire számíthatunk.

A választási forródrótunkra özönlő, a választópolgárok jogainak megsértéséről szóló megkeresések közül a jellegzetesekre panaszmintákat állítottunk össze.  Az egyes szavazóköri furcsaságok kapcsán is tanácsokat adunk a lehetséges jogi eljárásokról. A választások tisztaságába vetett bizalom helyreállítása miatt fontos a kételyek, aggodalmak tisztázása.

Az újabb kétharmados parlamenti többség mind jogilag, mind lélektanilag fontos: véghez lehet vinni a fennmaradt jogállami intézmények, még működő ellensúlyok elleni újabb támadást. Az államtól független szervezetek felelőssége, legyenek azok civilek vagy független médiumok, ilyen körülmények között a szokásosnál nagyobb. Megmaradásuk elengedhetetlen a demokrácia túléléséhez.

A TASZ marad.

Ennyit biztosan állíthatunk: nem engedi másként a hivatástudatunk és a felelősségünk az ügyfeleink és azok felé, akik kiállnak a jogállamért, a véleményükért, azokért, akiket a szegénységük miatt megbüntetnek, azokért, akik a magánéletükről önálló döntést akarnak hozni. Az újabb civilellenes („Stop, Soros!”) törvény nem fogja megkönnyíteni a működést, de – amennyire lehet – fel vagyunk erre készülve. Az új helyzet megannyi kihívást állít elénk, így miután levontuk a következtetéseket, stratégiáinkat is átgondoljuk.