Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 27. Az év 118. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739400. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Itt a tavasz, megjöttek a virágkötők, dolgoznak a kertépítők

Itt a tavasz, megjöttek a virágkötők, dolgoznak a kertépítők

Szombathelyen a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium szervezésében 29. alkalommal került megrendezésre a Savaria Floriadae nemzetközi virágkötészeti verseny és 5. alkalommal a Savaria Parcum kertépítő verseny. (A képen: egy szombathelyi remekmű.)

Az iskola igazgatója, Hodvogner Csaba (a képen) munkatársunknak elmondta, hogy a versenykiírások a múlt évekhez hasonlóan most is a tavaszhoz kapcsolódtak. A virágkötők esetében hét iskola húsz versenyzője, a parképítésben pedig hat iskola 12 csapattal – 24 fővel – vett részt a versenyen.

A fiatal és lelkes virágkötők témája a „Tavaszi virágeső” volt, mely három feladatot foglalt magában: tűzött technikával készített menyasszonyi csokor, majd egy női ruha ékesítése alkalmi dísszel, ragasztás, fűzés és viaszolás technikával, és végül egy kinyitott állapotú ernyő feldíszítése élő növényi részekkel. A csapatbajnokságot a szlovákiai Malinovo (magyar nevén: Éberhárd) község iskolája nyerte, a második helyen – nagyon kis különbséggel – a szombathelyi Herman Ottó iskola virágkötői végeztek.

A bajnokcsapat egyik tagjának munkája:

A park- és kertépítő versenyzők feladatát a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége írta elő: egy kicsinyített kert elkészítése, 4×4 m-es területen, növények, térkövek felhasználásával, a diákok saját fantáziája szerint. A szoros versenyben első helyezést ért el a Herman iskola alkotó fantáziával megáldott párosa. A hét legjobb helyezést elért csapat részt vesz jövő héten a budapesti Construma kiállítás versenyén: ott tíz kertépítő csapat közül választják ki a legjobbat, aki tovább küzdhet majd szeptemberben a Budapesten megrendezendő Euroskills-en, a fiatalok szakmai Európa-bajnokságán.  

Büszkén említette még az igazgató Takács Dánielt: volt tanítványuk tavaly Abu Dzabiban, a szakmai világversenyen (Worldskills) virágkötő kategóriában teljesítménye alapján kiválósági érmet kapott, 26 résztvevő között a negyedik helyen végzett. Nagy megtiszteltetés és öröm az iskola számára is, hogy a kiváló helyezést elért Dániel képviseli hazánkat szeptemberben a budapesti Európa-bajnokságon. A tehetséges, szorgalmas fiatalember egyaránt értékes segítséget kapott szüleitől és felkészítő tanárától, Botos Andreától, aki megszerettette vele a szép szakmát.

A versenyzők számára – az utazási költség kivételével – ingyenes a részvétel, a kellékekről és a növényekről is a szervezők gondoskodtak a támogatók jóvoltából.

Hodvogner igazgató hiszi és vallja, hogy a versenyek megrendezésével elérik céljukat: felhívják a látogatók, az iskolások és a szülők figyelmét az agrár- és mezőgazdasági szakmákra, egyúttal megismertetik (sőt: megszerettetik) velük Nyugat-Dunántúl egyik legjobb, a természethez közeli oktatási intézményét.