Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Habony, a magyar Steve Bannon – pénzmosás Bécsen keresztül

Habony, a magyar Steve Bannon – pénzmosás Bécsen keresztül Habony, a magyar Steve Bannon – pénzmosás Bécsen keresztül

Ismerd meg a magyar Steve Bannont! címmel Habony Árpád portréját rajzolja meg az az amerikai BuzzFeed News portál, amelyik kirobbantotta Trump nőügyeit még az elnökválasztási kampányhajrában. Káprázatos grafikákat közöl a dandy man típusú, Gucci-táskás Habonyról, akit Trump kirúgott nemzetbiztonsági stratégájával hasonlít össze.

A cikk Habony legutóbbi akciójával, pontosabban videójával nyit, amelyet Orbán március 15-i beszédének elhangzásával egy időben tettek közzé a közösségi hálón a migránsellenes kampány jegyében. A BuzzFeed News utánajárt, hogy ezt az összeollózott/ kifejezetten fake news kategóriájába tartozó kampányvideót még az orosz állam által fenntartott Russia Today is propagálta, sőt azt is kiderítette, hogy Kocsis Tamás is futtatta a Youtube-on, akinek profilját egy nappal a kampány megkezdése előtt kreálták a Youtube-on. S miután 200 ezren megnézték, a Youtube – etikai szabályzatára hivatkozva – le is tiltotta a migránsvideót. A magyar közszolgálati, azaz Orbán-médiát egyenesen az amerikai Fox TV-hez hasonlítja a cikk, amelyik Trump kritikátlan kiszolgálója.

Amikor Habony után a kormányszóvivőnél érdeklődött a Buzz Feed News, akkor Kovács Zoltán annyit mondott, személyi ügyeket nem kommentál. Igaz, beismerte, hogy Habony és társai Fidesz-médiát futtatnak, amire azért volt szükség, hogy kiegyensúlyozza a baloldali médiát. Sőt, szerinte világjelenség a független média összeomlása, ami nálunk is tapasztalható.

Próbálták meginterjúvolni a Fidesz titokzatos tanácsadóját Budapesten épp úgy, mint Londonban, ahol szintén bejegyzett cége van – ami Finkelstein halála után Habonyé lett és 2016-ban 130 ezer font bevétele volt, de hiába. Ron Werbert, a szocialisták egykori tanácsadóját azonban megszólaltatják, aki szerint Orbánék a ’fake news’-módszerrel jóval hamarabb elkezdtek operálni, mint ahogy az Nyugaton elterjedt. Gyakorlatilag két évtizede.

Tomanovics Gergely elárulja, hogy fizetett Fidesz-trollkodók szedték szét az Indexen a cikkeket kommentjeikkel – és ez azóta is bevett gyakorlat. Habony és médiabirodalma 2,6 milliárd euró értékben kapott állami szerződéseket és kamatmentes hiteleket 2010-től hat éven át. Ezt a kormány cáfolja. Mirkóczki Ádámot is meginterjúvolták, aki a Habony-féle Lokált tartja felháborítónak, amiért Vona Gábort meleg miniszterelnök-jelöltként becsmérli.

A Kronen Zeitung „Korrupció Magyarországon, amelyben Bécsen keresztül próbálták tisztára mosni a pénzt” címmel ír arról, hogy a Közel-Keleten gyémántkereskedőknél is megfordult az a 4 milliárd euró, amit arab befektetőknek álcázott személyek végül több zsebbe osztottak szét Magyarországon – mások között Mészáros Lőrinc közreműködésével. Erről az FBI-nak egy koronatanú is beszámolt, s amiről a Magyar Nemzet információit is felhasználta a cikk. Bekúszik a képbe az Orbán mellett házat vásárolt, azóta elhunyt Pharaon is, aki terrorista szervezetekkel állt kapcsolatban az FBI körözési listája szerint. Az is kiderült, hogy egy bécsi üres lakásban kb. 5 millió eurót őriztek, ahol gyakorlatilag pénzmosás folyt, s amit a magyar kormány szintén cáfol. 

Számtalan orosz, de sokkal inkább az ukrán médiumokban adtak hírt arról, hogy Oroszország is kutasított egy magyar diplomatát. Megtorlásként arra, hogy Budapest is csatlakozott a nemzetközi összefogáshoz, amelynek során orosz diplomatáknak adták ki az útját Szergej Szkripál kettős ügynök és lánya Nagy-Britanniában történt megmérgezése miatt. Erről többek között az ukrán Novoje Vrémja, azaz az Új Idők is ír. Jellemző módon nem fogja az oroszok pártját a cikk, gyakorlatilag a nyugati szófordulatokkal operál, amit indokol a nyelv-, illetve az oktatási törvény miatt Ukrajnával elmérgesedett viszonyunk.

A Gyeny (Nap) orosz nyelvű ukrán újság a vasárnapi választásokról ad átfogó képet, s azt írja, a Fidesz a túlélésre játszik, mert ha elveszíti, vége a pártnak is. Sőt azt elemzi, ha megnyerné, akkor minden bizonnyal felhagyna Budapest az Ukrajnával folytatott diplomáciai háborúval is. A kisebbségi nyelvhasználatot korlátozó nyelvtörvény megtámadásával ugyanis szavazókat akar gyűjteni magának a kormánypárt. 

A nemzetközi médiában fordulat állt be – már ami a választási híradásokat illeti – , ugyanis már nem kizárólagos Fidesz-győzelemről, hanem a taktikai szavazás várható, az ellenzékre nézve bíztató következményeiről is írnak, például az US News and World Report a Reuters beszámolója alapján. Így fogalmaz a tudósítás: megvan az esélye annak, hogy a Fidesz elveszíti többségét a parlamentben. Egyrészt hivatkozik a Citibank elemzésére, amelyik 10–15% esélyt ad ennek a forgatókönyvnek, illetve a Závecz Research adataira, amelyek szerint a Fidesz 40%-os támogatásával szemben áll az a 46%, amelyik változást akar. A tegnapi események arról tanúskodnak ugyan, hogy az ellenzék egy része fegyelmezett egységbe tömörül a visszaléptetésekkel, ugyanakkor a Republicon Intézet elemzője arra figyelmeztet, ezzel együtt a Fidesz maradhat a legnagyobb és legerősebb párt. Miskolc kapcsán beszámol a cikk arról, hogy szinte fej-fej mellett a jobbikos és a fideszes jelölt, noha egy megszólaltatott szavazó azt mondta, neki a szocialistákkal sincs semmi baja. 

A taktikai szavazás portálját működtető Sanyó Ádám dolgozószobájából is tudósítva a helyzet szerinte most ilyen: a fővárosban a demokratikus ellenzék megnyerheti a 18 helyet, vidéken pedig a Jobbik 12-őt. Igaz Katalin pedig a taktikai szavazás kapcsán elmondja, hirdetéseikkel azokat próbálják elérni a közösségi hálón, – mintegy másfél millió embert –, akik elgondolkodnak azon, hogy a legesélyesebb jelöltre szavazzanak az adott körzetben.