Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nagydíjas Richter-molekula

Nagydíjas Richter-molekula
(Tudósítónktól)

Összesen több mint 20 milliárd forint nyereséget eredményező, kiemelkedő társadalmi hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj mai átadási ünnepségén. A nagydíjon kívül további öt innovációs díjat is átadtak ma délelőtt az Országházában. A tudósokból, tekintélyes gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság, élén a kutatási, fejlesztési és innovációs hivatal elnökével, elsősorban a gazdasági mutatók és a társadalmi hasznosság alapján választotta ki a kiemelkedő innovációs teljesítményeit.

A képen:  Závodszky Péter, a Magyar innovációs Alapítvány elnöke (b), Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke (b2), Bogsch Erik, a 2017. évi Innovációs Nagydíjjal elismert Richter Gedeon Nyrt. elnöke, Széchenyi-díjas vegyészmérnök (b3) és Latorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke (b4) a 26. Magyar Innovációs Nagydíj ünnepélyes átadásán az Országháza Felsőházi termében (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

A 2017. évi Magyar Innovációs Nagydíjat a Richter Gedeon Nyrt. kapta a cariprazine (Vraylar®/Reagila®), egy új originális magyar gyógyszer kifejlesztéséért. Ennek a termékújdonságnak a legfontosabb jellemzője, hogy ez az első és egyetlen olyan originális, hazai kutató és fejlesztő szakemberek által feltalált, a későbbiekben partner bevonásával kifejlesztett, majd döntően hazánkban gyártott gyógyszer, amely a világ gyógyszerpiacának több, mint 70%-án forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik. A cariprazine gyártmány több mint 40 éve az első eredeti magyar originális készítmény, amit a Richter Gedeon Nyrt. valósított meg a tudományos kutatástól a fejlesztésen és gyártáson át az értékesítésig bezárólag. Ezzel a példátlan magas színvonalú innovációval és az így létrejött termékkel a hazai gazdaság és a hazai gyógyszeripar szempontjából is kiemelt jelentőségű eredményt ért el a Richter Gedeon Nyrt.

Az Ipari Innovációs Díjat a nehézgépjárművek csökkentett emissziójú üzemanyagának kifejlesztéséért a Mol Nyrt.-nek ítélte oda a bíráló bizottság. Az Agrár Innovációs Díjat a Kite Zrt. kapta az időjárásfüggetlen trágyázási rendszer megvalósításáért. A Környezetvédelmi Innovációs Díjat a Gremon Systems nyerte el a növények súlymérésén alapuló, aktivitásukat valós időben mutató döntéstámogató rendszer kidolgozásáért.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának Innovációs Díjában a Kőröstej Tejfeldolgozó és Kereskedelmi Kft. részesült az idén gyártás- és csomagolástechnológiában innovatív készítményekért és a nemzetközi piacon elért sikerekért.

A Magyar Innovációs Szövetség Startup Innovációs Díját a Shapr3D Zrt. vehette át tervező és modellező alkalmazásáért. A bíráló bizottság kiemelt elismerést ítélt meg az Agrova Kft.-nek és a Phylazonit Kft.-nek a termőtalaj állapotát javító technológiáért.

A XXVI. Magyar Innovációs Nagydíj pályázati felhívásra összesen 29 pályamű érkezett be, közülük a bírálóbizottság 19 innovációt ismert el sikeres, 2017-ben megvalósult teljesítményként. Ezek révén a megvalósító vállalkozások tavaly összesen több mint 20 milliárd Ft többlet nyereséget értek el és 350–400 új munkahelyet hoztak létre.