Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mekkora ingatlanra futja 20 millió forintból?

Mekkora ingatlanra futja 20 millió forintból?
Infovilág

Miközben a főváros egyes kerületeiben már csak egy kisebb méretű garzon vásárolható 20 millió forintból, a külső kerületekben akár egy 65 négyzetméteres lakás – derül ki a Duna House ingatlanpiaci elemzéséből. A vidéki településeken nagy lakást, sőt házat is lehet venni húszmillióból.

A Duna House az elmúlt fél év valós ingatlanforgalmi adataiból kiszámította, hogy mekkora méretű ingatlan vásárolható az egyes településeken 20 millió forintból. Benedikt Károly, a társaság elemzési vezetője tudósítónknak elmondta: felmérték, hogy miként alakult a múlt fél évben egyes településeken a lakások és a házak átlagos négyzetméterára, és ez alapján kiszámították, mekkora alapterületű ingatlanra futja 20 millióból. Budapest értékei kiugróak: ennyi pénzből csupán 39 négyzetméteres lakás, vagy 58 négyzetméteres ház vásárolható a fővárosi átlagérték alapján.

A budapesti kerületek közötti különbségek miatt azonban nem mindegy hol vásárolunk. Az V. kerületben például csak egy 23 négyzetméteres lakásra elegendő a 20 millió forint, a XX. kerületben akár 80 négyzetméteres házra is.

A megyeszékhelyek közül Miskolcon vásárolható 20 millió forintért a legnagyobb, akár 132 négyzetméteres lakás. A vizsgálatba bevont települések közül további négy helyen vehető 100, további ötben 80 négyzetméter feletti ingatlan. Székesfehérvárott 20 millió forintból átlagosan 68 négyzetméteres ingatlanra futja, tehát átlagosan másfélszer nagyobbra, mint a fővárosban. Hasonlók a használtlakás-piaci árak Kecskeméten, Veszprémben és Debrecenben.

A 20 millió forintból várásolható házak mérete a nagyobb vidéki településeken és Budapesten.

Házak esetében kisebb a különbség Budapest és az átlagosnál drágább vidéki városok között. Velencén 10, Siófokon pedig 17 négyzetméterrel nagyobb ház kapható, mint a fővárosban. A skála másik végén lévő településeken azonban „kastély méretű ingatlanokra” is elegendő lehet húszmillió forintból. Dombóvárott akár a 200, további hét településen pedig a 100 négyzetmétert is meghaladhatja a 20 millió forintért vásárolható ingatlan nagysága.