Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Föld Órája: Budapest fényeit „Párizsból” kapcsolták le

A Föld Órája: Budapest fényeit „Párizsból” kapcsolták le
WWF Magyarország

Rekorddal, 188 ország részvételével zajlott le tegnap a WWF Föld Órája. Magánszemélyek, vállalatok és civil szervezetek világszerte hallatták hangjukat vagy cselekedtek a természet megőrzése végett. A világ mintegy 18 ezer épületének és objektumának fényei hunytak ki, és „a Föld Órája” mellett olyan hírességek álltak ki, mint Jared Leto és Andy Murray, Emmanuel Macron francia elnök.

Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője a szerkesztőségünkhöz eljuttatott beszámolójában a többi között azt írta, hogy tegnap este olyan látnivalók díszvilágításait kapcsolták le, mint a párizsi Eiffel-torony, a Sydney-i Operaház, a londoni Big Ben, az egyiptomi piramisok, a New York-i Empire State Building, a tokiói adótorony, a Rio de Janeiro-i Krisztus-szobor és az Abu Dhabiban található Zájed sejk mecset. Sötétbe borult itthon a Budai Várnegyed, az összes fővárosi híd, az Országháza, a Nemzeti Színház, a tatabányai Turul emlékmű, továbbá a többi között Győr, Hajdúszoboszló, Hollóháza, Mórahalom, Nyíregyháza, Sopron, Szolnok, Veszprém és Eger díszvilágítása is.

Az #EarthHour és az idén bevezetett #Connect2Earth hashtaget több mint 3,5 milliárd alkalommal használták a közösségi médiában január–március között. Mintegy 250 közszereplő is hallatta a hangját a Föld Órája kapcsán: olyan hírességek szólaltak fel a bolygóért, mint Andy Murray, Jared Leto, Ellie Goulding, a The Killers zenekar.

Kolumbiától Indonézián át a Fidzsi-szigetekig az idei Föld Órája tettekre és összefogásra késztette az embereket azért, hogy megóvják az erdőket és az értékes mangrove-élőhelyeket. Romániában százak fejezték ki elkötelezettségüket a természetvédelem iránt azáltal, hogy szimbolikus leveleket írtak folyóiknak, erdeiknek és a vadvilágnak címezve. Afrikában 24 ország csatlakozott a Föld Órájához, ráirányítva a figyelmet a kontinens legnagyobb természeti kihívásaira – egyebek között a fenntarthatóenergia-használatra, az ivóvízellátásra és a természetes élőhelyek pusztítására. Peru fővárosában, Limában a tengerpartot több száz kilogramm hulladéktól tisztították meg ezen a napon, Mianmarban pedig megnyitották az első „Föld Órája falvakat”, ahol természeti erőforrásokból származó megújuló energia ad áramot az embereknek.

„Connect2Earth”, vagyis „Kapcsolódj a Földhöz!” – szól a Föld Órája idei mottója, ami világszerte arra ösztönözte az embereket, hogy megmutassák, mit ér nekik a természet, és hogyan óvják.

„A tudomány ma már egyértelművé teszi: a természet pusztulása világméretű válsággá vált, a vadvilág csaknem 60 százalékkal zsugorodott a múlt negyven évben. Egy kimerült bolygón pedig nem lehet fényes jövőnk. Együtt azonban változtathatunk ezen. Cselekednünk kell, a kormányokat és vállalatokat pedig a biológiai sokféleség és a természet megóvása végett még hatékonyabb lépésekre kell sarkallnunk” – mondta Marco Lambertini, a WWF nemzetközi főigazgatója.

Az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése egyre gyorsabb ütemben zajlik, ami rendkívül negatív hatással van a bolygóra, az egész emberiségre. Franciaország elnöke, Emmanuel Macron – aki maga is részt vett a lekapcsolásban – a Föld Órájáról szóló nyilatkozatában kijelentette: „A tagadás ideje már rég elmúlt, és lassan elveszítjük a harcot az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség összeomlása ellen.” Hozzátette, ha ez az irányzat folytatódik, akkor bolygónk ökoszisztémái is összeomlanak – a tiszta levegővel, ivóvízzel, táplálékkal és stabil éghajlattal együtt, amit egyelőre még nyújtani tudnak nekünk.

A WWF a Föld Órája alkalmából egyesítette erőit a cserkészmozgalom világszervezetével is. A világ ötvenmillió cserkésze egybehangzón üzeni a döntéshozóknak: most kell lépni a természet megóvásáért.

Az ENSZ főtitkára, António Guterres a Föld Órájáról szóló videóüzenetében ismételten felhívta a figyelmet: „szükség van arra, hogy az emberek együtt dolgozzanak egy fenntartható jövő építéséért.”

 

„Párizsból” kapcsolt le Budapest

A WWF Magyarország az idén egy exkluzív, különleges lekapcsoló eseménnyel köszöntette a Föld Óráját. A Müpa adott helyett a Recirquel Újcirkusz Társulat Párizs Éjjel című előadásának, amely ezúttal meglepetés-programmal zárult. Az előadás végén, a Föld Órája eseményének bejelentését követően Czigány Judit előadásában A Föld dala hangzott el, mialatt a társulat tagjai a nagy lekapcsoló kar köré gyűltek, majd 20,30-kor kihunytak a fények a teremben és az egész városban. Ezzel egy időben a szervezet néhány önkéntesével a budapesti Árpád-kilátóból szemlélte, ahogy elalszanak a város fényei. A résztvevők mécseseket gyújtottak, és együtt elmondták a Föld Órája esküt is.