Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A legjobb sommelier most Horváth Máté

A legjobb sommelier most Horváth Máté
Elek Lenke

Ismét a budapesti Continental Hotel Budapestben zajlott a Magyar Sommelier Club szombati versenye, amelyen a budapesti MÁK Bisztró jeles szakembere győzött: Horváth Máté (a képen középütt) az egyik legígéretesebb jelenű és jövőjű szakember a fiatal sommelier-k között, és már számos díjat nyert eddig is.

A versenyzőknek 60 kérdést 80 perc alatt kellett megválaszolni délelőtt. A teszt angol–magyar nyelven zajlott.  A 12 versenyzőből a három döntős Kovács Norbert, Ferenczy Zsolt, illetve a győztes Horváth Máté lett, akinek mindkét kollégája Ausztriában dolgozik. 

A 10 fős zsűriben ezúttal is jeles borászok, borszakértők, séfek és borkereskedők értékeltek.

A rendezvényen egy sor márkás pezsgő, bor és pálinkamárka is bemutatkozott, a Schumberger és a Cruxx különösen népszerűnek bizonyult.

„Az év sommelier-je” verseny szervezője a Magyar Sommelier Club, szakmai támogatói a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség.

A résztvevők száma nem volt korlátozva, az idén a tavalyinál jóval többen jelentkeztek. Mindazok, akik betöltötték a 18. életévüket és a vendéglátásban a munkaidejük legalább kétharmadát az italokkal kapcsolatos feladatok (itallap, borlap, étlap szerkesztése, italok beszerzése, tárolása, felszolgálása, illetve étel-ital ajánlás, menü összeállítás, borvacsorák)  készítésével töltik, jelentkezhettek a versenyre.

A vetélkedő első részében egy 60 kérdésből álló tesztet kell kitölteni, amelyben a borszakértő munkájára és az étteremben felszolgált egyéb italokra, illetve a hazai és külföldi borászatokra és boraikra vonatkozó kérdések szerepelnek. A második részben megadott három bor felismerése, és jellemzése, a harmadik részben öt ital felismerése, jellemzése és menühöz való ajánlása volt a feladat, a negyedik részben pedig ételek és a hozzá illő borok párosítása.

A Magyar Sommelier Klub a Magyar Sommelier Szövetségtől külön rendezi meg versenyeit.

Az ASI (Nemzetközi Sommelier Szövetség) vizsgafeltételei bonyolultak és szerteágazók, akárcsak a feladatok listája. Nemcsak vakteszttel kell felismerni az italokat – és természetesen nem csupán borokat –, de a márkával, az évjárattal is tisztában kell lennie, akárcsak azzal, hogy melyik ételhez milyen ital illik. Ehhez viszont az ételekről is mindent kell tudni, például, hogy az adott húsos fogás az állat mely részéből készült, és azt is, hogy milyen konyhatechnológiával. Ez a verseny leglátványosabb és legizgalmasabb része.

A vizsga eleve feltételezi a széles körű nyelvtudást, hiszen franciául, angolul vagy spanyolul kell a tesztkérdésekre felelni – és sohasem azon a nyelven, amely a jelölt anyanyelve. Mindezt időre kell teljesíteni.