Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 13. Az év 134. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739416. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Föld Órája: szombaton lekapcsol Budapest

A Föld Órája: szombaton lekapcsol Budapest
(Tudósítónktól)

Közeleg "a Föld Órája", melynek üzenete megújult: a kezdeményezés középpontjában az idén a természeti értékek megőrzése és a fenntartható élet áll. Emellett persze ahogy eddig megszokhattuk március 24-én este az idén is lekapcsolják Budapest mintegy 260 épületének és objektumának díszvilágítását. A WWF Magyarország izgalmas kihívása is véget ért, a szervezet azonban mindenkit arra buzdít, hogy az egyes lépéseket építse be mindennapjaiba.

Számos település mellett Budapest ismét sötétbe borul "a Föld Órája" alkalmából: március 24-én 20,30-kor a többi között olyan épületek és objektumok díszvilágítását kapcsolják le, mint a Parlament, a Citadella, az Andrássy út, a Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Színház, a Budai Vár, a Mátyás templom és a Halászbástya, a Hősök tere, a Vajdahunyad vár, valamint az összes budapesti híd. A főváros teljes UNESCO világörökségi része elsötétül, így érdemes lesz a városban tartózkodni, és megcsodálni, ahogy kialszanak a fények.

"A Föld Órája" alkalmából országszerte készülnek saját szervezésű eseményekkel Budapesten és vidéken is. Ezekről a programokról a kezdeményezés hivatalos hazai oldala, a www.foldoraja.hu Események menüpontjában lehet tájékozódni.

A lekapcsolás mellett "a Föld Órája" megújult üzenete – "Kapcsolódj a Földhöz!" – azt sugallja: az idén az egyes embereknek nagyobb a szerepe, mint valaha. Ez évtől ugyanis a fókuszban a biológiai sokféleség megőrzése és a fenntartható életmód áll, hiszen ez az, amivel segíthetjük közvetlen környezetünk és egyúttal bolygónk megóvását.

Minden ember, minden apró tett számít! Éppen ezért a WWF Magyarország négylépéses kihívással állt elő. A negyedikben például arra kért mindenkit, hogy vállalja, egy hétig tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalog megy dolgozni vagy az iskolába, ezzel is hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez és a jelenleginél tisztább levegőhöz. Az első kihívással arra buzdított a világszervezet mindenkit, hogy csatlakozzék "a Föld Órájához", és március 24-én 20,30-kor kapcsolja le a világítást egy órára. A második lépésként azt kérte, hogy egy hétig semmit se nyomtasson ki, ezzel is védve az erdket. A harmadik kihívás teljesítésével a résztvevők vállalták, hogy egy hétig múanyag palackos üdítő vagy ásványvíz helyett csapvizet fogyasztanak, ezáltal csökkentik a műanyaghulladék keletkezését.

Címkék