Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kockázatos a baromfihús-import Dél-Amerikából

Kockázatos a baromfihús-import Dél-Amerikából
(Tudósítónktól)

Nem jöhet létre az Európai Unió és a Dél-amerikai Közös Piac, a MERCOSUR tagországai közötti szabadkereskedelmi megállapodás addig, amíg az újabb brazil húsbotrányt a hatóságok ki nem vizsgálják – húzta alá Erdős Norbert európai parlamenti képviselő, aki az ügyben írásbeli kérdéseket is intézett az Európai Bizottsághoz. A Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint fel kell lépni a dél-amerikai baromfihúsok élelmiszerbiztonsági kockázattal járó importja ellen, mert a behozatal az uniós baromfiágazatot és a fogyasztókat egyaránt veszélyezteti.

A nemzetközi híradások szerint egyebek között fennáll a gyanú, hogy brazil laboratóriumok szándékosan szalmonellás ügyeket tussoltak el, ezért a brazil hatóságok a közeli múltban újabb vizsgálatokat kezdtek.

Az Európai Bizottság addig nem köthet semmilyen szabadkereskedelmi megállapodást a brazilokkal, amíg a húsbotránnyal kapcsolatos ellenőrzések be nem fejeződnek, illetve a dél-amerikai ország teljes körű garanciát nem nyújt arra, hogy az onnan származó baromfitermékek megfelelnek az uniós szabályoknak – húzza alá írásbeli kérdéseiben Erdős Norbert. A képviselő egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy az eddigi információk szerint Brüsszel a tervezett EU–MERCOSUR-megállapodás részeként 100 ezer tonna baromfihús vámmentes behozatalát engedélyezné Brazília és Argentína számára.

Erdős szerint a Brüsszelben beütemezett szabadkereskedelmi megállapodások az uniós baromfiágazatban összességében 1,5–3 százalékos termeléscsökkenést eredményeznének. A harmadik országok baromfitermelői ráadásul az EU-piacon indokolatlan versenyelőnyt élveznének, mert nem tartják meg az uniós gazdálkodók számára kötelező, tetemes többletköltségekkel járó előírásokat.

A Baromfi Termék Tanács egyetért azokkal a felvetésekkel, amelyeket az EU-képviselő kérdései tartalmaznak. A BTT szerint határozottan fel kel lépni az ellen, hogy a kifogásolható minőségű dél-amerikai baromfihúsok az uniós piacon megjelenhessenek. Az élelmiszer-biztonsági és egyéb kockázatok miatt e termékek a fogyasztókra és az uniós baromfiágazati szereplőkre egyaránt veszélyesek – húzza alá a BTT.