Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hamarosan kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Hamarosan kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál Hamarosan kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál
(Munkatársunktól)

Számtalan rendezvénnyel várja a hazai és külföldi érdeklődőket március 30. és április 22. között a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál. Közép-Európa egyik legrangosabb össz-művészeti eseménysorozata évről évre sokszínű és izgalmas programkínálattal nyitja meg a földrész fesztiválszezonját. (Felvégi Andrea felvétele, valamint Yuja Wang, kép: Getty Images)

Az idei újdonság, hogy a rendezvénysorozatra külön magazin hívja föl a figyelmet. A 64 oldalas, magyar és angol nyelvű kiadványnak köszönhetően a közönség úgyszólván „végiglapozhatja a fesztivált”, áttekintést nyerhet róla, és informatív olvasmányokkal hangolódhat a legfontosabb előadásokra, koncertekre, kiállításokra. Kihagyhatatlan írás a rendkívüli tehetségű szoprán, Kele Brigitta életútját bemutató riport, amelyből megtudhatjuk, hogyan jutott el Erdély szívéből a New York-i Metropolitan színpadáig. A fiatal operaénekesnő március 30-án, a fesztivál nyitónapján a monumentális Liszt-oratórium, a Szent Erzsébet legendája címszerepében áll színpadra.

A 84 esztendős, világhírű brit karmester, Sir Roger Norrington a magazinnak adott interjúban azt fejtegeti, hogy április 9-én „a szívének legkedvesebb” Mozart-műveket vezényli majd a Felvilágosodás Korának Zenekara élén. Megszólal a lap hasábjain a Magyarországon eddig nem játszott Hasse-operát, az Artasersét rendező Kovalik Balázs és az 50. születésnapját turnényitó dupla koncerttel ünneplő Ákos is.

A magazinban szó esik arról is, hogyan hasznosítják a fiatal világsztárok – mások mellett a március 31-én fellépő, Grammy-díjas Danyiil Trifonov és az április 16-án kamarakoncerten hallható extravagáns zongorista, Yuja Wang – a közösségi média adta lehetőségeket. A lap ismeretterjesztő cikket szentel a barokk zenének, s bemutatja annak kapcsán a fesztivál újdonságainak egyikét, a Zsabó Fesztivál régizenei koncertjeit, a különlegességek kedvelőinek pedig beszámol világhírű magyar művészek – Korcsolán Orsolya hegedűművész, Ittzés Gergely fuvolista és Nagy Péter zongoraművész – új projektjeiről is, amelyek szintén a Budapesti Tavaszi Fesztivál műsorát gazdagítják.

Az ingyenes magazin 15 ezer példányban, a fesztivál helyszínei mellett turisztikai központokban és hotelekben is elérhető Budapest-szerte. A kulturális tavasz több mint három héten át várja kihagyhatatlan programokkal a közönséget.

A fesztivál programjairól ITT tájékozódhatnak az érdeklődők.