Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 12. Az év 133. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739415. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán csatázik a nemzeti ünnepen

Orbán csatázik a nemzeti ünnepen Orbán csatázik a nemzeti ünnepen

„A legnagyobb csata előtt állunk”, „el akarják venni az országunkat” – ezeket az állításokat emeli ki többnyire a német sajtó – így például a Handelsblatt című, a gazdasági kérdésekre összpontosító lap, illetve a Süddeutsche Zeitung című müncheni liberális újság, vagy éppen a Frankfurter Rundschau – a magyar miniszterelnök tegnapi beszédéből, a dpa német hírügynökség tudósításának alapján.

A beszámoló megemlíti, hogy a 2010 óta az országot kormányzó Orbán Viktornak van ma is a legnagyobb esélye a választás megnyerésére. Kampányának központi témája a bevándorlóktól és menekültektől való félelem. Vezetése alatt Magyarország nagy mértékben elzárkózott a menedékkérőktől. Azok a kevesek, akiket Magyarországon jogosultnak ismertek el, zömmel elhagyták az országot Nyugat-Európa irányába, mert Magyarországon nem kaptak támogatást és integrációs lehetőséget – írja a Handelsblatt.

Ennél lényegesen több részletet bemutat a magyar viszonyokból a Die Welt című, nagy példányszámú konzervatív német lap, amely terjedelmes beszámolót közöl Boris Kálnoky tollából. Megfogalmazása szerint a választási kampány hatalmas mozivá alakult át, amelyben Soros György, a magyar zsidó származású amerikai milliárdos alakítja a kormánymédia rendezésében Darth Vader, a Gonosz szerepét. Eközben a kormánnyal szembeni kritikus média az egyik miniszterelnök-helyettes helikopteres vadászatát leplezi le.És akkor ott van az idős hölgy, aki felajánl néhány milliárd eurót az egyik miniszternek, aki most azt mondja, „pedig olyan szavahihetőnek tűnt”. Kósa Lajos szavai úgy hangzanak, mintha azon töprengene, hogyan válhatott egy házasságszédelgő áldozatává – holott ő városfejlesztési miniszter, és korábban a Fidesz frakcióvezetője volt – írja a Die Welt.

A cikk kitér arra, hogy a kormánypárt Hódmezővásárhelyen elveszítette a polgármester-választást egy olyan jelölttel szemben, akit az összes ellenzéki párt támogatott, és ez idegességet keltett a Fidesz soraiban. Erre azt a választ adták, hogy hosszú évek után most először békemenetet szerveztek a nemzeti ünnepen. Buszokkal hozták a fideszeseket az egész országból, és több ezer szimpatizáns érkezett Lengyelországból is. Csak a békemenetesek nagyobb tömeget vonzottak, mint a különböző ellenzéki pártok rendezvényei. Ezeken legfeljebb néhány ezer ember vett részt, miközben Orbán Viktor beszédére több mint százezren – talán háromszázezren is – a parlamenthez mentek. A Die Welt szerint ez az erődemonstráció politikai sikernek tekinthető.

Mégis, „gondjaink vannak, sok barátunk és ismerősünk elfordult Orbántól” – szólaltatja meg a hamburgi lap az 57 éves Németh Lászlót, aki a Fejér megyei Mórról érkezett a budapesti ünnepségekre családjával együtt. Két lánya és négy unokája van, valamennyien nemzeti szelleműek. „Az ország veszélyben van, csak Orbán tudja megmenteni” – mondja Németh László.

A Die Welt kitér arra, hogy a felmérések szerint Orbán pártja vezet ugyan, mégis adódik bizonytalanság. A cikk ismerteti a szabályokat, amelyek szerint a 199 mandátumból 93-at osztanak ki a pártlisták alapján, 106-ot pedig az egyéni választókerületekben. Elméletileg az ellenzék legyőzheti a Fideszt, ha közös stratégiában tud megállapodni. De hogyan? kérdi a Die Welt, és kifejti, hogy a Jobbik, amely egykor szélsőjobboldali volt, mostanság azonban mérséklődött, és a legerősebb ellenzéki párt lett, nem akar belemenni kompromisszumokba. Vona Gábor szerint nincs értelme annak, hogy a Jobbik jelöltje visszalépjen egy baloldali jelölt javára. „Választóink jobboldaliak, sokan inkább a Fideszre szavaznának” – idézi a Jobbik elnökét a Die Welt.

Kálnoky szerint nem úgy látszik, hogy valóra válna az LMP elképzelése, amely szerint a Jobbiknak is részt kell vennie az együttműködésben.

A Die Welt cikke azt is ismerteti, hogy a baloldali ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének, Karácsony Gergelynek magas a rokonszenvindexe – bár annál a kérdésnél már Orbánnak lényegesen jobbak a mutatói, amelyek arról szólnak, hogy melyikük alkalmasabb miniszterelnöknek.

Van-e hát esélye az ellenzéknek a győzelemre? – kérdi a Die Welt. A támogatók – írja a német lap – erősen kételkednek ebben. A cikk szerzője idézi Vadnai Ádám 26 éves marketing-menedzsert, aki kifejezetten Karácsony Gergely miatt jött ki a tüntetésre. Vadnai szerint az ellenzéki pártok együttműködése nélkül nem lehetséges a győzelem, reméli azonban, hogy a Fidesz kétharmados többsége elkerülhető.

Végül röviden arról, hogy a The New York Times – a Reuters átfogó beszámolója alapján – áttekinti, hogy miként nyerik el közbeszerzések sorát Orbán Viktor barátai és családtagjai, illetve hogy ezt a kört – az uniós fejlesztési támogatásokon keresztül – végül is az európai adófizetők gazdagítják. A Reuters összesítése szerint azok a vállalatok, amelyek az e körhöz tartozó tíz üzletember – köztük Mészáros Lőrinc és Tiborcz István – tulajdonában vagy ellenőrzése alatt állnak, 2010 óta összesen 1975 milliárd forint – vagyis közel 8 milliárd dollár értékű közbeszerzést nyertek el, ami az összes közbeszerzési szerződés összértékének a 10 százaléka volt az elmúlt nyolc évben.